Vesti

Mecosopran Ljubica Vraneš (Orfej) i sopran Isidora Stevanović (Euridika) prvi put nastupile u naslovnim ulogama u operi „Orfej i Euridika“

9 oktobar 2021

Mecosopran Ljubica Vraneš (Orfej) i sopran Isidora Stevanović prvi put su nastupile u naslovnim rolama u operi Kristofa Vilibalda Gluka „Orfej i Euridika“, izvedenoj 8. oktobra na Velikoj sceni pod dirigentskom upravom Zorice Mitev Vojnović, u režiji Aleksandra Nikolića i koreografiji Aleksandra Ilića.

Sopran Sofija Pižurica, kao i na premijeri održanoj 23. juna ove godine, pevala je ulogu Amor. 

U predstavi su učestvovali Hor, Orkestar i Balet Narodnog pozorišta.

Glukova opera „Orfej i Euridika“, po libretu Ranijerija de Kalcabiđija, pod dirigentskom upravom gosta iz Bugarske Diana Čobanova, s velikim uspehom premijerno je izvedena 23. juna na Velikoj sceni.

Delo je zasnovano na mitu o Orfeju i Euridiki, priči koja govori o ljubavi i gubitku, ali i o tome koliko je neko spreman da se žrtvuje za svoju ljubav. Orfej dokazuje da u ljubav i osećaje treba verovati, čak i kada se to čini zaista nemogućim jer prkosi zakonima života i smrti.

U Nikolićevoj postavci Orfej, kao harizmatični individualac, veoma liči na ljude savremenog sveta, on odbija da prihvati i razume prirodne procese kao što su život i smrt, čak uspeva i da ih prevaziđe. Ta pobeda deluje kao trijumf ljudske snage i na početku budi optimizam…

Scenografiju je uradila Dunja Kostić, a kostime Katarina Grčić Nikolić.