Вести

НА СЦЕНИ “РАША ПЛАОВИЋ” ПРЕМИЈЕРНО ИЗВЕДЕНИ КРАТКИ БАЛЕТИ - “ЋЕЛАВА ПЕВАЧИЦА” И “ОНИ”

17 јануар 2015

У оквиру пројекта “Вече младих кореографа”, у суботу 17. јануара на Сцени “Раша Плаовић”, премијерно су изведени кратки балети - “Ћелава певачица” и “Они”.
Кореографију и режију за “Ћелаву певачицу” урадио је солиста Народног позоришта у Београду Дејан Коларов, а у подели су били Милан Рус (Господин Смит), Ивана Савић (Госпођа Смит), Душан Милосављевић (Господин Мартин), Сања Нинковић (Госпођа Мартин), Татјана Поповић (Служавка Мери) и Taylor Clow (Ватрогасни капетан).
Идеју за представу, Коларов је пронашао у истоименој драми Ежена Јонеска, једног од најзначајнијих стваралаца авангардног позоришта и једног од твораца театра апсурда.
- Апсурд је, заправо, постојао одувек око нас. То је део свакодневице наших живота, тиме смо окружени. Сви смо ми усамљени у овом великом универзуму. Отуђеност је увек присутна, чак и када смо са неким. У гене нам је уткана нит самоће, бесмисла и изолације- то постаје нова ДНК. Једини начин да одгурнемо лице отуђења је да преузмемо одговорност за сопствене поступке, јер ми сами дајемо смисао овом животу. Апсурд је она танка линија између комичног и трагичног, позитивног и негативног вртлога, у који нас убацује живот- а на нама је да бирамо куда ћемо поћи. Мој избор ће увек бити забаван - каже Коларов.
Сценографију је урадила Јасна Сарамандић, а костиме Катарина Грчић.
Режију и кореографију за балет “Они” урадио је првак Балета Позоришта на Теразијама Ђорђе Макаревић који је улоге поверио Ани Павловић (Мајка), Милици Бајчетић (Син - као мали), Игору Пастору (Син - одрастао), Татјани Поповић (Баба), Бранкици Мандић (Жртва), Јовани Несторовској (Жртва), Дејани Златановски (Жртва) и Милошу Маријану (Жртва).
Макаревић овом представом "преиспитује” тему убиства, а као повод послужио му је истинит догађај о серијским убицама и жртвама насиља, који се десио у Русији. У питању је убиство 15 девојака које је једна породица довлачила у свој стан, касапила их у кади и потом, ноћу, бацала у шахт.
Сценографију и костиме креирала је Ида Игњатовић.
Пројекат “Вече младих кореографа” покренула је дирекција Балета Народног позоришта у Београду са циљем да пружи шансу и отвори нови простор креативним балетским ствараоцима.
М.Б.

Више фотографија можете погледати ОВДЕ