Вести

На Великој сцени одржана премијера представе „Очеви и оци“

4 април 2023

Представа „Очеви и оци“, према истоименом роману Слободана Селенића, у драматизацији Kате Ђармати и режији Вељка Мићуновића, премијерно је изведена 4. априла на Великој сцени.

Реч је о адаптацији једног од најзначајнијих дела савремене српске књижевности,  у коме се преплићу породична и друштвена драма једне епохе.

Роман „Очеви и оци”, проткан изузетним емоционалним набојем, синтетизује национално искуство и успоставља рационалан поглед према корпусу тема које се најчешће јављају у промишљању статуса српске реалне и митске ситуације. Иако не прихвата романтизовање прошлости, Селенић такву прошлост не презире, нити је оспорава... 

Kроз судбину породице београдских интелектуалаца Медаковић, у периоду од 1890. до краја Другог светског рата, 1945. године, један од наших најзначајнијих драмских писаца даје приказ тадашње српске историје, из перспективе грађанске елите тог времена.

У фокусу представе је прича о наследству и различитим идеологијама у оквиру ове породице - деда је монархиста, отац демократа, а син осведочени нови комуниста...

После нешто више од сат и по времена веома надахнуте игре, публика у препуној садржи поздравила је глумачку екипу вишеминутним бурним аплаузом и узвицима „браво“.

Ово је прва поставка те Селенићеве трагичне породичне саге, објављене 1985. године, у Народном позоришту у Београду.

Галерија