Vesti

Na Velikoj sceni održana premijera predstave „Očevi i oci“

4 april 2023

Predstava „Očevi i oci“, prema istoimenom romanu Slobodana Selenića, u dramatizaciji Kate Đarmati i režiji Veljka Mićunovića, premijerno je izvedena 4. aprila na Velikoj sceni.

Reč je o adaptaciji jednog od najznačajnijih dela savremene srpske književnosti,  u kome se prepliću porodična i društvena drama jedne epohe.

Roman „Očevi i oci”, protkan izuzetnim emocionalnim nabojem, sintetizuje nacionalno iskustvo i uspostavlja racionalan pogled prema korpusu tema koje se najčešće javljaju u promišljanju statusa srpske realne i mitske situacije. Iako ne prihvata romantizovanje prošlosti, Selenić takvu prošlost ne prezire, niti je osporava... 

Kroz sudbinu porodice beogradskih intelektualaca Medaković, u periodu od 1890. do kraja Drugog svetskog rata, 1945. godine, jedan od naših najznačajnijih dramskih pisaca daje prikaz tadašnje srpske istorije, iz perspektive građanske elite tog vremena.

U fokusu predstave je priča o nasledstvu i različitim ideologijama u okviru ove porodice - deda je monarhista, otac demokrata, a sin osvedočeni novi komunista...

Posle nešto više od sat i po vremena veoma nadahnute igre, publika u prepunoj sadrži pozdravila je glumačku ekipu višeminutnim burnim aplauzom i uzvicima „bravo“.

Ovo je prva postavka te Selenićeve tragične porodične sage, objavljene 1985. godine, u Narodnom pozorištu u Beogradu.

Galerija