Вести

На Великој сцени премијерно изведен балет „Мамац”, ауторке Сање Нинковић

20 децембар 2020

Савремени балет „Мамац”, ауторке Сање Нинковић, на музику Маје Ћурчић и Марка Ђукића, премијерно је изведен 20. децембра у подне на Великој сцени, у оквиру пројекта „Млади кореографи”.

Одушевљена публика дуго је, после завршетка представе, бурним аплаузом и узвицима „браво“ поздрављала протагонисте овог врхунског уметничког догађаја организованог уз ограничен број места у сали и уз поштовање свих мера заштите које прописује Kризни штаб у вези са епидемијом вируса корона.

У раду на балету „Мамац” кореографкиња и ауторка либрета Сања Нинковић кренула је од тезе да је савремени човек, у садашњем тренутку и свакодневици сопственог живота, своју склоност ка стварању зависности од лаких садржаја и површне забаве, почео да прихвата као неминовност.

Призната балетска уметница, која је већ две деценије стална чланица ансамбла Балета Народног позоришта, желела је да кроз ову представу, у трајању од непуних сат времена, пронађе и одговор на питање како испричати причу о губитку, суочавању, пребољевању, притиску и проблемима, у условима човекове скраћене пажње и изборити се са захтевима и потребама за малом дозом привидног растерећења, које израста у начин живота?

Шта је мамац за нашу пажњу, открива свако када остане сам пред собом, у тишини позоришне сале.

Улоге су остварили Дејан Kоларов, Милош Маријан, Николо Бјанко,  Бранко Сарић, Kарлос Алварадо, Олга Олћан, Ивана Савић Јаћић, Бранкица Мандић, Ада Распор, Љиљана Велимиров, Дејана Златановски Бојана Жегарац Kнежевић, Хозе Иглесиас и Душан Милосављевић.

У ауторској екипи су Маја Ћурчић и Марко Ђукић (композитори), Јасна Сарамандић (сценограф), Ида Игњатовић (костимограф) и Маја Бајчетић (асистент кореографа).

Пројекат „Млади кореографи” покренула је, дирекција Балета Народног позоришта у Београду са циљем да пружи шансу и отвори нови простор младим, креативним балетским ствараоцима.