Вести

Народно позориште у Београду прославило крсну славу - Светог Јована

20 јануар 2019

Народно позориште у Београду прославило је 20. јануара на Великој сцени крсну славу Светог Јована, празник посвећен светитељу и пророку који је крстио Исуса Христа на реци Јордан, традиционалним обредом и пријемом за велики број гостију - званица из јавног и културног живота, представника медија, пријатеља Куће и запослених.

Обред освећења и сечења славског колача обавио је старешина београдске Саборне цркве, протојереј-ставрофор Петар Лукић, уз саслужење Хора Народног позоришта којим је дириговао Ђорђе Станковић.

Обраћајући се присутнима, Лукић је рекао да „од срца честита славу заштитника овог предивног храма културе нашег народа које слови као здање где се слушају мудрост и поруке за вечне и праве вредности“. 

Он је указао да су људи у Народном позоришту, због доба у којем живимо, на много већем испиту него њихови претходници. 

"Данас је на испиту наш опстанак као културних бића, јер многе пошасти вребају и скрнаве вечне вредности које се афирмишу у Народном позоришту. Ријалити програми и јефтине телевизијске серије предњаче у томе" подсетио је Лукић.

Честитајући запосленима у Народном позоришту  и значајан јубилеј – 150 година од оснивања, пожелео им је да имају снаге за нове победе и радости упркос свим нашим, како је рекао, глупостима, слабостима, суревњивостима и свему ономе „што је својствено за човека, као биће слабашно и релативно савршено“. 
 
„Живи ми и здрави били. Домаћину славе, Хотелу ‘Србија’ желим што више гостију, а вама управнице и свима вама који радите овде у овом храму - живи ми и здрави били, на многаја љета. Бог вас благословио. Амин“, поручио је протојереј-ставрофор Петар Лукић.

Захваливши се на дивним речима, како је рекла, величанственом, високопоштованом нашем оцу Петру, као и свима који су у тако великом броју дошли да увеличају ово славље, управница Народног позоришта Ивана Вујић је напоменула да се „изнад нас, овде на сцени", налази реплика фреске Светог Јована Крститеља из манастира Дечани.

„То није без разлога. Данашњи дан, дан после Богојављења, је дан када се људи братиме, када се склапају кумства. То су везе пријатељства које могу бити много јаче и снажније од веза крви. Ја вас молим да у овом позоришту, јер позориште и служи стварању јачих, нових енергија и веза, на данашњи дан заснујемо нека нова братства, нека нова кумства. Наравно, од својих греха сви ћемо крштењем бити негде олакшани. Грешни смо и грешићемо, али покајање, љубав и трагање за љубављу, биће пут који ће нас водити ка некој светлости“, казала је Ивана Вујић и упутила речи бескрајне захвалности домаћину славе – Хотелу „Србија“, дирекцији Опере, дивном Хору и свим добрим људима који су дошли, али и онима који нису дошли истакавши да „ми мислимо на њих, са њима смо“.

У наставку, чланице дуа „Едит“ – концертмајстор Народног позоришта Едит Македонска и њена колегиница из ансамбла Опере, харфисткиња Горана Ћургус, извеле су пригодан уметнички програм. 

Празник Свети Јован Крститељ посвећен је Исусовом рођаку, познатом као Јован Претеча.

Јован се зове Крститељ, јер је, по верском учењу, крстио Исуса Христа, а Претеча зато што је најављивао Христов долазак.

Јован је у реци Јордан крштавао свакога ко се покајао.

Убијен је за време Ирода који је наредио да се пророку одсече глава.

У народу постоји обичај да се људи на Јовањдан братиме и куме, јер се Јован сматра узором карактера и поштења.

Народно позориште у Београду у континуитету обележава крсну славу од 2001. године када је протојереј-ставрофор Петар Лукић освештао здање нашег националног театра.
М.Б. 

Галерија