Вести

Преминула истакнута српска композиторка Исидора Жебељан (1967-2020)

29 септембар 2020

Исидора Жебељан, истакнута композиторка и редовна чланица САНУ, преминула је после дуге болести.

Рођена је у Београду 27. септембрa 1967. године. Дипломирала је и магистрирала композицију на Факултету музичке уметности у Београду у класи Властимира Трајковића, а од 2002. је била професорка композиције на истом факултету, и то као прва жена професор композиције у Србији. 

За своја дела добила је важне награде у земљи и у иностранству, међу којима је и Мокрањчева награда (2004).

Изабрана је за члана Српске академије наука и уметности 2006, а за члана Светске академије уметности и наука 2012. године.

Берлински часопис Дер Фреитаг изабрао је Исидору Жебељан за једну од десет најперспективнијих јавних личности на свету за 2009. годину.

Године 2014, као прва јавна личност са Балкана, добила је награду Парламентарне скупштине медитеранских земаља, за достигнућа у области културе и уметности.

Исидора Жебељан је такође један од најистакнутијих српских савремених композитора музике за позориште и филм.

Компоновала је музику за више од тридесет позоришних представа у свим значајним кућама у Србији, Норвешкој, Хрватској и Црној Гори.

Међу њима је и Народно позориште у Београду у којем је компоновала музику за представе „Три сестре“ (2006), „Невјеста од вјетра“ (2003), „Кантри“ (2002), „Милева Ајнштајн“ (2001), „Сузе су ОК“ (1999) и „Говорна мана“ (1997) за коју је добила Стеријину награду.

Музику Исидоре Жебељан изводе најзначајнији ансамбли данашњице. Нека од њених најважнијих дела су: опере „Зора Д”, „Маратонци”, „Симон изабраник”, „Две главе и девојка”, „Наход Симон”, оркестарска дела: „Коњи Светог Марка”, „Зујте струне”, „Escenas picaras”, концертна дела: „Игра дрвених штапова” за хорну и гудаче, „Фрула и фламингоси” за кларинет и оркестар, „Три чудне љубави” за виолину и оркестар и циклус песама за глас и оркестар „Руковети”.

Народно позориште у Београду са изузетним поштовањем одаје почаст великој уметници Исидори Жебељан.

Вечна слава и хвала.