Вести

Славни француски драмски писац Ерик Емануел Шмит посетио Народно позориште у Београду

27 октобар 2023

Славни француски драмски писац Ерик Емануел Шмит посетио је 26. октобра Народно позориште и том приликом, уочи почетка „Малих брачних злочина“, који се више од деценије с великим успехом изводе на Сцени „Раша Плаовић“, обратио се публици у препуној сали.

„Срећан сам што сам вечерас овде, са вама. На истом месту, био сам и пре 12 година када сам први пут гледао „Мале брачне злочине“ у овој продукцији. Мени се представа изузетно допала, верујем да ће се допасти и вама“, казао је аутор ове дуодраме, премијерно изведене 16. априла 2011. године у режији Филипа Гринвалда који је улоге Лиз и Жила поверио Нели Михаиловић и Борису Пинговићу.

„Ово је, пре свега, комад о љубави. Увек бих после гледања неке комедије био тужан јер се оне завршавају управо у тренутку када љубавници бивају заједно, а никада и нигде није било испричано шта се дешава након тога. Kомедије се завршавају с венчањем, док трагедије почињу с венчањем. У том смислу, не знам да ли сам написао комедију или трагедију. Али, знам да сам написао комад о љубави која траје. То је нешто што и није баш тако лако изводљиво. Чини се да је људима лакше мењати партнере, него да доживе дугу љубав са једним партнером. Ја сматрам да се треба држати једног партнера. Уживајте у представи“, поручио је, у кратком говору, господин Шмит кога су у име Народног позоришта у Београди дочекале уметничка и извршна директока Драме Молина Удовички Фотез и Анђелка Вујовић.

Шмит у „Малим брачним злочинима“, који су од премијере одиграни 178 пута, у центар посматрања поставља модерног мушкарца и жену – Жила и Лиз, разоткривајући сплет старомодних и савремених елемената њихових емотивних и физичких односа.

Заплет комада настаје у тренутку када Лиз, сазнавши да јој супруг има амнезију, покушава да искористи ту ситуацију тако што настоји да га убеди у нешто што се заправо није ни десило.

Њих двоје, огрезли у баналности свакодневице, суочени са сопственом промашеношћу давно замрлих страсти, међусобно се киње и злостављају – у име љубави. Са друге стране, дирљиво је како за том истом љубављу очајнички чезну...

„Мали брачни злочини“ су други Шмитов комад који је постављен у Народном позоришту у Београду. Пре тога, на истој сцени, извођене су и „Загонетне варијације“, култна представа, заснована на необичном љубавном троуглу и инспирисана истоименом композицијом Едварда Елгара. Премијера је одржана 2. маја 1998. године у режији Божидара Ђуровића, са Марком Николићем (Абел Знорко) и Борисом Пинговићем (Ерик Ларсен) у подели.

За улогу нобеловца Знорка, првак Драме Марко Николић (1946-2019) добио је престижно глумачко признање - Награду „Раша Плаовић“.

На матичној сцени и готовањима у земљи иностранству, „Загонетне варијације“ одигране су 293 пута.

Представа је последњи пут била на репертоару 15. јуна 2015. године.

Шмит је рођен у Француској 1960. године. Током студија изучавао је музику и књижевност. Године 1983. дипломирао је филозофију на Ecole Normale Supérieure, а 1987. је и докторирао. Шест година касније, после сјајних одзива на његов књижевни рад, одлучује да се потпуно посвети писању. Шмит је пре свега позоришни писац. Добитник је награде Француске академије наука за целокупно позоришно дело, а многи његови комади вишеструко су награђивани

Галерија