Vesti

Slavni francuski dramski pisac Erik Emanuel Šmit posetio Narodno pozorište u Beogradu

27 oktobar 2023

Slavni francuski dramski pisac Erik Emanuel Šmit posetio je 26. oktobra Narodno pozorište i tom prilikom, uoči početka „Malih bračnih zločina“, koji se više od decenije s velikim uspehom izvode na Sceni „Raša Plaović“, obratio se publici u prepunoj sali.

„Srećan sam što sam večeras ovde, sa vama. Na istom mestu, bio sam i pre 12 godina kada sam prvi put gledao „Male bračne zločine“ u ovoj produkciji. Meni se predstava izuzetno dopala, verujem da će se dopasti i vama“, kazao je autor ove duodrame, premijerno izvedene 16. aprila 2011. godine u režiji Filipa Grinvalda koji je uloge Liz i Žila poverio Neli Mihailović i Borisu Pingoviću.

„Ovo je, pre svega, komad o ljubavi. Uvek bih posle gledanja neke komedije bio tužan jer se one završavaju upravo u trenutku kada ljubavnici bivaju zajedno, a nikada i nigde nije bilo ispričano šta se dešava nakon toga. Komedije se završavaju s venčanjem, dok tragedije počinju s venčanjem. U tom smislu, ne znam da li sam napisao komediju ili tragediju. Ali, znam da sam napisao komad o ljubavi koja traje. To je nešto što i nije baš tako lako izvodljivo. Čini se da je ljudima lakše menjati partnere, nego da dožive dugu ljubav sa jednim partnerom. Ja smatram da se treba držati jednog partnera. Uživajte u predstavi“, poručio je, u kratkom govoru, gospodin Šmit koga su u ime Narodnog pozorišta u Beogradi dočekale umetnička i izvršna direktoka Drame Molina Udovički Fotez i Anđelka Vujović.

Šmit u „Malim bračnim zločinima“, koji su od premijere odigrani 178 puta, u centar posmatranja postavlja modernog muškarca i ženu – Žila i Liz, razotkrivajući splet staromodnih i savremenih elemenata njihovih emotivnih i fizičkih odnosa.

Zaplet komada nastaje u trenutku kada Liz, saznavši da joj suprug ima amneziju, pokušava da iskoristi tu situaciju tako što nastoji da ga ubedi u nešto što se zapravo nije ni desilo.

Njih dvoje, ogrezli u banalnosti svakodnevice, suočeni sa sopstvenom promašenošću davno zamrlih strasti, međusobno se kinje i zlostavljaju – u ime ljubavi. Sa druge strane, dirljivo je kako za tom istom ljubavlju očajnički čeznu...

„Mali bračni zločini“ su drugi Šmitov komad koji je postavljen u Narodnom pozorištu u Beogradu. Pre toga, na istoj sceni, izvođene su i „Zagonetne varijacije“, kultna predstava, zasnovana na neobičnom ljubavnom trouglu i inspirisana istoimenom kompozicijom Edvarda Elgara. Premijera je održana 2. maja 1998. godine u režiji Božidara Đurovića, sa Markom Nikolićem (Abel Znorko) i Borisom Pingovićem (Erik Larsen) u podeli.

Za ulogu nobelovca Znorka, prvak Drame Marko Nikolić (1946-2019) dobio je prestižno glumačko priznanje - Nagradu „Raša Plaović“.

Na matičnoj sceni i gotovanjima u zemlji inostranstvu, „Zagonetne varijacije“ odigrane su 293 puta.

Predstava je poslednji put bila na repertoaru 15. juna 2015. godine.

Šmit je rođen u Francuskoj 1960. godine. Tokom studija izučavao je muziku i književnost. Godine 1983. diplomirao je filozofiju na Ecole Normale Supérieure, a 1987. je i doktorirao. Šest godina kasnije, posle sjajnih odziva na njegov književni rad, odlučuje da se potpuno posveti pisanju. Šmit je pre svega pozorišni pisac. Dobitnik je nagrade Francuske akademije nauka za celokupno pozorišno delo, a mnogi njegovi komadi višestruko su nagrađivani

Galerija