Vesti

Preminuo slavni dramski pisac Ronald Harvud, čiji su komadi „Majstor“ i „Državni službenici“ igrani u Narodnom pozorištu

8 septembar 2020

Ronald Harvud, jedan od najznačajnijih britanskih dramskih pisaca, dobitnik Oskara za scenario filma „Pijanista" i autor komada „Majstor” i „Državni službenici” koji su sa uspehom igrani u Narodnom pozorištu u Beogradu, preminuo je 8. septembra, u 86. godini, u Velikoj Britaniji.

Veoma uspešnu spisateljsku karijeru počeo je davne 1960. godine kao pisac romana i drama, a jedna od njegovih osnovnih dramskih preokupacija potiče od fasciniranosti scenom.

Osim „Majstora“ i „Državnih službenika“, Harvud je autor i dramskih komada „Garderober”, „Kvartet”, „Engleska tragedija”, „Na čijoj strani”... koji su izvođeni u pozorištima širom sveta.

Premijera „Majstora“ održana je 19. novembra 1997 godine na Sceni „Raša Plaović“ u režiji Dimitrija Jovanovića koji je uloge poverio Branislavu Cigi Jeriniću, Nataši Ninković, Borisu Pingoviću, Borisu Komneniću, Draganu Petroviću, Neli Mihailović, Vasi Panteliću i Kseniji Jovanović.

„Državni službenici“, drugi Harvudov tekst, igran u Narodnog pozorištu, takođe na Sceni „Raša Plaović“, premijerno je izveden 4. novembra 2010. godine i to je, ujedno, bila svetska premijera tog komada.

Uloge su tumačili Vuk Kostić, Vanja Ejdus Kostić, Lidija Pletl, Ljubivoje Tadić, Miodrag Krivokapić, Bojan Krivokapić, Nebojša Kundačina i Boris Komnenić koji je za rolu Dezmonda Mortona dobio Nagradu „Raša Plaović“ (2010) i Nagradu Grada Beograda za pozorišno stvaralaštvo (2011).

Harvud je rođen u jevrejskoj porodici u Kejp Taunu u Južnoj Africi, 1934. godine.

Tokom bogate i uspešne karijere osvojio je više značajnih priznanja od kojih se posebno izdvajaju Oskar za scenario filma „Pijanista”, koji je režirao Roman Polanski (2003), kao i nagrada Britanske filmske akademije za scenario za film „Ronilačko zvono i leptir“ (2007).

Godine 2003. izabran je za inostranog člana Srpske akademije nauka i umetnosti.