Вести

У ЦЕНТРУ "САВА" ОДРЖАН НОВОГОДИШЊИ ОПЕРСКИ ГАЛА КОНЦЕРТ

13 јануар 2013

Традиционални Новогодишњи оперски гала концерт, уз учешће солиста, Оркестра и Хора Народног позоришта у Београду и гостију из Италије, одржан је 13. јануара у Великој дворани Центра "Сава".

Већ годинама устаљено, Нову годину по јулијанском календару публика дочекује у свечарској атмосфери уз најпопуларније и најлепше арије и дуете, а овога пута концерт је одржан ван матичне зграде због штете проузроковане пожаром који се почетком децембра догодио на Великој сцени.
Гала концерт је режирала Ивана Драгутиновић Маричић, а диригенти су били Ђорђе Павловић, Ана Зорана Брајовић, Зорица Митев Војновић, Ђорђе Станковић и Дејан Савић.
Сценографију је креирао Борис Максимовић, док је за видео дизајн био задужен Петар Антоновић.
Свечани Новогодишњи концерт почео је Српско-руским маршом Петра Иљича Чајковског у извођењу Оркестра Опере Народног позоришта и диригента Павловића. Уследиле су арије из оперете "Слепи миш" Јохана Штрауса у извођењу Иванке Раковић Крстоношић и Иване Петровић и дует Гордане Томић и Александра Дојковића.
Арије из оперета "Земља смешка" и "Ђудита", славног аустријског композитора мађарског порекла Франца Лехара, певали су Јанко Синадиновић и Сања Керкез, а Наташа Јовић Тривић је извела популарну мексичку песму "Гранада" коју је 1932. године компоновао Аугустин Лара инспирисан овим шпанским градом.
Другим блоком Новогодишњег програма дириговала је Брајовићева, а на програму су биле арије светских оперских мајстора Ђоакина Росинија "Севиљски берберин" и "Италијанка у Алжиру" које су певали солисти Славко Секулић и Александра Ангелов, док је Драгана дел Монако извела арију "Еболи" из Вердијеве опере "Дон Карлос".
На програму су биле и арије из популарне "Кармен" Жоржа Бизеа које су певали Дејан Максимовић (арија Дон Хозеа) и Александар Стаматовић (арија Ескамиља).
Пре паузе, Хор Опере Народног позоришта, под диригентском управом Ђорђа Станковића, извео је хор из опере "Продана невеста" Беџиха Сметане.
Трећи део концерта почео је наступом Оркестра Народног позоришта под диригентском палицом в.д. управника Националног театра Савића, а више од 2000 гледалаца уживало је у тактовима увертире за оперу "Танхојзер" славног немачког композитора Рихарда Вагнера.
У наставку програма, Јелена Влаховић је наступила са аријом Принчипесе из опере Франческа Чилее "Адријана Лекуврер", а Душан Плазинић је извео арију из опере "Андре Шеније" Умберта Ђордана.
Уметници из Италије Пјеро Ђулиачи и Ђузепе Алтомаре, чије је гостовање реализовано у сарадњи са Италијанским институтом за културу у Београду, публици су се прво представили дуетом Алвара и Карлоса из Вердијеве опере "Моћ судбине", а потом и аријама из трећег чина "Тоске" и "Риголета".
Зорица Митев Војновић предводила је завршницу концерта на којем је наступила и Сузана Шуваковић Савић која је певала традиционалну шпанску песму "Ел Вито", Алтомаре је извео арију Магбета из истоимене Вердијеве опере, док се аријом Банка, такође из "Магбета", представио Ненад Јаковљевић.
Арију Елвире из још једне Вердијеве опере - "Ернани" певала је Јасмина Трумбеташ Петровић, а арију Канија из Леонкавалових "Пајаца" извео је Ђулијачи.
Владимир Андрић и Драгољуб Бајић отпевали су дует из опере "Дон Пасквале" Гаетана Доницетија, а потом је Хор Опере Народног позоришта под диригентском управом Станковића извео хор Тореадора и Циганки из "Травијате".
За крај гала вечери, Ана Рупчић и Јанко Синадиновић, на одушевљење свих присутних, отпевали су, из исте опере, и чувену "Винску песму".
Веома добро осмишљен редитељски концепт, био је посвећен згради Народног позоришта, а посебно Великој сцени. Све време трајања концерта, публика је на видео биму могла да прати пресек кроз историју Националног театра, односно кроз разне фазе изградње и доградње Куће: од скица и гравира, на почетку, преко бојених разгледница и романтичних црно-белих фотографија из 60. и 70.-тих година, до најмодернијих фотографија у боји у последњем делу концерта. Завршница овог спектакла, била је резервисана за слику препуног веселог гледалишта. Костими, са обе стране огромне бине Центра "Сава", имали су "задатак" да дочарају носталгију за представама на Великој сцени чији се поновни почетак рада ишчекује са великим нестрпљењем.
Концерт се традиционално одржава сваког 13. јануара од 1996. године.
М.Б.