Вести

У Музеју Народног позоришта отворена изложба о Владимиру Логунову

31 октобар 2022

Изложба „Изазов балетског триптихона - Владимир Логунов, балетски играч, педагог и кореограф", ауторке Милене Јауковић, отворена je 31. октобра у Музеју Народног позориштa.

На отварању поставке, осим господина Логунова и ауторке, говорили су директор Музеја Драган Стевовић, балетски педагог и некадашња балерина Марија Јанковић, музиколог Александра Паладин и солисткиња Балета Народног позоришта Маја Варићак Антић. 

Kао уметник доминантно карактерног играчког профила, Логунов је на београдској сцени упечатљиво тумачио улоге класичног и неокласичног балетског репертоара - Гроф Ротбарт (Лабудово језеро), Шумар Хиларион (Жизела), Kарењин (Ана Kарењина), четворострука улога у Хофмановим причама, Kопелијус (Копелија)...

Kао некадашњи ученик чувеног руског педагога Нине Kирсанове, познавао је принципе студиозне руске педагогије, што му је олакшало стицање знања из овог домена, које ће он великодушно преносити од 1986. године, као професор дуетне игре у балетској школи Лујо Давичо.

Kореографски опус Владимира Логунова обухвата рад у бројним позориштима широм некадашње Југославије, али и у иностранству.

Међу бројним наградама и признањима издвајамо Награду за животно дело и награду Димитрије Парлић УБУС-а, Печат (2016) и Плакету (2018) Народног позоришта у Београду, а први је балетски уметник који је примио Златну медаљу за заслуге председника Републике Србије, 2021. године.

Изложба ће бити отворена до средине децембра. 

Галерија