Вести

Велики успех примадоне Јадранке Јовановић на премијери у Трсту

4 јун 2022

Поводом обележавања стогодишњице рођења италијанског композитора, барона Рафаела де Банфилда Трипковића, 1. јуна на премијерном извођењу његове опере “Colloquio con il Tango” (Разговори са тангом) у театру Mittelcult у Трсту, главну улогу, са великим успехом тумачила је примадона Јадранка Јовановић, првакиња Опере Народног позоришта у Београду.
  
У оквиру музичког фестивала “RdB 100, Raffaello de Banfield”, одржана су четири концерта, организована је изложба, а на програму је био и округли сто у част композитора. 

Централни део прославе, представљало је извођење опере „Colloquio con il Tango“, а премијерном извођењу ове изванредне савремене опере, која говори о судбину једне унесрећене уметнице, присуствовао је и значајан број Срба из Трста.

Публика је са великим одушељењем и дугим аплаузима, наградила сјајну интерпретацију Јадранке Јовановић, а са њом и остале извођаче.

„Изузетно сам почаствована и са највећом радошћу уврстила сам нови лик Carmen Gloria, у своју богату биографију, по свему посебног и изузетног композитора Рафаела де Банфилда, кога сам и упознала на почетку своје каријере певајући у театру Верди, где је он дуги низ година био директор. Премијера је била нешто посебно у сваком смислу и остаје историјски запис да је једна Српкиња певала насловну улогу у централном догађају обележавања стогодишњице рођења композитора, барона Рафаела де Банфилда Трипковића“, казала је госпођа Јовановић у изјави за сајт Народног позоришта у Београду.

Барон Рафаел де Банфилд Трипковић, по рођењу Британац, представља веома важну личност у културној историји Трста и Италије.

Био је космополита, човек европске културе, полиглота, композитор и бивши председник некадашње Трипковић групе.

Неговао је посебну наклоност према српским уметницима и култури, а једним делом своје породице води порекло и са Балкана.

Галерија