MAMAC

balet u koreografiji Sanje Ninković

O predstavi

SANjA NINKOVIĆ
Baletsku školu „Lujo Davičo“ završila je 2001. godine i iste godine postala član baleta Narodnog pozorišta. Drugi solista baleta postaje 2010. godine. Ostvarila je prve i solističke uloge u baletima savremenog repertoara: Ko to tamo peva, Jesenje cveće, Posvećenje proleća, Songs, Aleksandar, Hazarski rečnik, Limeni doboš, Step Lightly, Šest plesova, Interval, Viva la vida, Karmen, kao i solo uloge u predstavama klasičnog repertoara: Labudovo jezero, Žizela, Uspavana lepotica, Krcko oraščić, Pahita, Kopelija. Od 2010. godine je gostujući član Bitef dens kompanije (Yesterday seti se da zaboraviš, Mirisi cimeta, Božanstvena komedija, Ako bismo svi malo utihnuli...), a od 2002. angažovana je u baletima Teatra i opere Madlenianum (Triptih, Severna bajka, Orfej u podzemlju, Liederabend, Wolgang Amade). U toku karijere radila je sa koreografima: Paul Lightfoot, Marie Claud Pietragalla, Edvard Klug, Guy Weizman, Jasmin Vardimon, Isidora Stanišić, Ronald Savković, Konstantin Kostjukov, Ljubinka Dobrijević, Vladimir Logunov, Duška Sifnios, Krunislav Simić, Lidija Pilipenko, Zoran Marković, Aleksandar Ilić, Dejan Kolarov, Ramon Oller,  Ditmar Seifert, Renato Zanella i dr. Dobitnica je Nagrade Smiljana Mandukić za najbolju plesnu interpretaciju iz oblasti umetničke igre za predstavu Yesterday seti se da zaboraviš, Bitef dens kompanije (2013.); Nagrade Dimitrije Parlić kao član ansambla predstave Step Lightly za izuzetnu umetničko tehničku interpretaciju; Nagrade Nataša Bošković za ulogu u Slovenskim plesovima predstave Kopelija (2010.); Nagrade kritike i Ohrabrenje na 22. Festivalu koreografskih minijatura za svoj debitantski koreografski rad; Pohvale Narodnog pozorišta za rezultate u radu od posebnog značaja (2007, 2010, 2013, i 2019. godine). Za svoju prvu celovečernju baletsku predstavu „Jedan“, koja je ostvarena u produkciji Udruženja baletskih umetnika Srbije, dobitnica je nagrade „Veruj u sebe“ koju dodeljuje Beogradski festival igre za postignute izuzetne rezultate. Diplomirala je produkciju u umetnosti i medijima na Akademiji umetnosti u Beogradu.


REČ KOREOGRAFA
Društvene okolnosti savremenom čoveku nameću stvaranje zavisnosti od lakih sadržaja i površne zabave, što on prihvata kao neminovnost u sadašnjici svog života. Spreman je da im velikodušno posveti pažnju i vreme, na štetu nekih drugih tema, koje zahtevaju duboka promišljanja. Informacije su brze, ali troše svo naše vreme. Biti zabavan i potreba za zabavom, postali su imperativ. Mnoštvo kratkotrajnih stimulansa stvara privid sreće, pa površnost razmišljanja prolazi neprimetno. Da li su nam besmisleni sadržaji potrebni da bi izdržali pritiske i „zidove“ svojih problema , ili se okrećući sve više njima, obesmišljavamo svoja unutrašnja proživljavanja? Suočen sa gubitkom, borbom i žaljenjem, čovek prolazi kroz različite emotivne faze: šok, poricanje, bes, odbijanje, apatiju, spoznaju, prihvatanje. Pričati o tome, često nosi pomirenje sa mišlju da će nas drugi doživeti kao nezanimlji-ve, teške, dosadne. Budi li to u nama strah od odbijanja, zbog koga  odustajemo od pokušaja da to podelimo sa drugima, pa takve priče ostaju zarobljene u nama, a umesto njih samo izgovoreno: „ Dobro“ na pitanje: „Kako si?“. Kako ispričati priču o gubitku, suočavanju, pritisku i problemima, u uslovima skraćene pažnje savremenog čoveka, i izboriti se sa zahtevima i potrebama za malom dozom prividnog rasterećenja, koje izrasta u način života? Šta je mamac za našu pažnju, otkriva svako kada ostane sam pred sobom, u tišini pozorišne sale.
Sanja Ninković


MAJA ĆURČIĆ
Maja Ćurčić je kompozitorka i nastavnica muzike iz Beograda. Diplomirala je na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, Odsek-Opšta muzička pedagogija. Autorka je muzike za filmove Vetar, Kamerna ljubav; predstavu Ka Suncu: Bajka o dečaku i ljudima koji se plaše, kao i muzike za različite TV formate, audio-vizuelne instalacije, radio drame i dečije pesme. Komponovala je muziku za koreografsku minijaturu Sanje Ninković, koja je nagrađena na 22. Festivalu koreografskih minijatura. Suosnivačica je udruženja Art Aparat, koje se bavi edukacijom dece i mladih iz najosteljivijih društvenih grupa kroz muziku. Komponovala je muziku za baletsku predstavu Jedan u koreografiji Sanje Ninković.


MARKO ĐUKIĆ
Marko Đukić završio je Fakultet dramskih umetnosti u Beogradu, Smer – Snimanje i dizajn zvuka. Radio je kao snimatelj zvuka u Radio televiziji Srbije (2013-2017). Pored snimanja i dizajna zvuka bavi se komponovanjem muzike i muzičkom produkcijom. Iza sebe ima preko deset godina iskustva u oblasti video igara i ostalih audio-vizuelnih dela. Komponovao je muziku za baletsku predstavu Jedan u koreografiji Sanje Ninković.
 

Premijerno izvođenje

Premijera 20. decembra 2020.

Velika scena

PROGRAM MLADI KOREOGRAFI

Koreograf Sanja Ninković
Kompozitori Maja Ćurčić, Marko Đukić
Scenograf Jasna Saramandić
Kostimograf Ida Ignjatović
Asistent koreografa Maja Bajčetić

Igraju:

Dejan Kolarov, Miloš Marijan, Nikola Bjanko, Branko Sarić, Karlos Alvarado
Olga Olćan, Ivana Savić Jaćić, Brankica Mandić, Ada Raspor, Ljiljana Velimirov, Dejana Zlatanovski
Bojana Žegarac Knežević, Hoze Iglesias, Dušan Milosavljević


Muzička numera korišćena u predstavi Withot You, Smoove and Turrell
Majstor svetla Vlada Marinkovski
Majstor maske Marko Dukić
Majstor pozornice Nevenko Radanović
Majstor tona Perica Ćurković
Inspicijent Ana Milićević
Kostim i dekor su izrađeni u radionicama Narodnog pozorišta u Beogradu