PRIZORI EGZEKUCIJE

drama Hauarda Barkera

O predstavi

PRIZORI EGZEKUCIJE
Dobre drame su trenutne; velike drame su za sva vremena. Tako je i sa dramom Hauarda Barkera napisanom pre 20-ak godina. To je gorko-humoristička drama koja se bavi ne samo odgovornošću umetnika i njegovim, tojest njenim, odnosom prema državi, već i nečim s čim se svakodnevno srećemo – odnosom između lične ambicije i moralne odgovornosti. Da je Toni Bler video ovu dramu, verovatno bi oklevao pre nego što bi nas uvukao u rat.  U toku 16. veka u Veneciji, Galaktija (...) je umetnica slobodnog duha koja je odabrana među svojim ambicioznim kolegama, uključujući i njenog ljubavnika Karpetu, da ovekoveči najvažniji trenutak grada – njegov sjajni trijumf u bici kod Lepanta nad Osmanskim carstvom. Ali Galaktija je odlučna da služi istini, a ne onima koji je plaćaju, i užasi rata se uskoro pojavljuju na njenom platnu. (...)

Lin Gardner, „Gardijan“, sreda 17. januar 2007.


HAUARD BARKER
Rođen je 1946. u Londonu. Njegova prva drama je izvedena 1970. na Sceni „Na spratu“ u Royal Court Theatre. Kasnije su njegove drame izvođene u Royal Court, Royal Shakespeare Company, Otvorenom pozorištu (The Open Space Theatre), te teatrima „Sheffield Crucible“ i „Almeida“. Osnivač je i umetnički direktor „Škole rvanja“, trupe koja igra njegove komade i razvija njegovu teoriju pozorišne produkcije. Barkerovi komadi se prevode na evropske jezike i često igraju na starom kontinentu, ali i u Sjedinjenim Državama i Australiji. Redovno piše za englesku televiziju i radio, kao i druge širom Evrope. Piše komade i za lutkarske predstave, a autor je i tri operska libreta. Objavljene su mu i dve knjige iz oblasti teorije pozorišta i pet knjiga poezije. Hauard Barker je i slikar, i njegova dela se nalaze u nacionalnim postavkama u Engleskoj (V&A u Londonu) i Evropi.


MARKO MANOJLOVIĆ
Rođen 1982. godine u Beogradu, gde je na Fakultetu dramskih umetnosti apsolvent na Odseku pozorišne režije, u klasi profesora Slavenka Saletovića. Svoju debitantsku predstavu, Smrt – po tekstu Vudija Alena, režirao je 2005. godine, na Sceni „Studio“ Jugoslovenskog dramskog pozorišta. Usledile su predstave Klopka (Narodno pozorište Sombor), Tri praseta (Pozorište „Boško Buha“), Pokondirena tikva (Narodno pozorište Kikinda i Beogradsko dramsko pozorište), Bez maske (Atelje 212), U Edenu na istoku (BELEF 2007), Noć ubica (Jugoslovensko dramsko pozorište), Eling (Beogradsko dramsko pozorište), Lažljivci (Gradsko pozorište u Podgorici), Lepet mojih plućnih krila (Narodno pozorište Sombor), Nebeski odred (Jugoslovensko dramsko pozorište), Sviraj to ponovo, Sem (Beogradsko dramsko pozorište).
 

Premijerno izvođenje

Premijera 22. novembar 2010 / Scena „Raša Plaović“

Prevela sa engleskog Iva Mitrović
Reditelj Marko Manojlović
Dramaturzi Ivana Dimić, Molina Udovički Fotez
Scenograf Nevenka Vidak
Kostimograf Lana Cvijanović
Kompozitor Vladimir Pejković 
Scenski govor Ljiljana Mrkić Popović
Scenski pokret Damjan Kecojević

Premijerna podela:

Galaktija Gordana Đurđević Dimić
Urgentino Mihailo Lađevac
Karpeta Nenad Stojmenović
Rivera Daniela Kuzmanović
Sufići Gojko Baletić
Suporta Bojana Stefanović
Ostensibile Branko Vidaković
Prodo / Čovek u susednoj ćeliji Aleksandar Đurica
Lazanja / Čuvar / Radnik Dragan Nikolić
Sordo / Pastaćo / Mornar / Turčin Stefan Buzurović
Demenša Kalina Kovačević

Organizator Barbara Tolevska
Inspicijent Đorđe Jovanović
Sufler Dušanka Vukić
Asistent kostimografa Jelena Petrović
Sufler na praksi Sandra Todić
Majstor svetla Srđan Mićević
Majstor maske Dragoljub Jeremić
Majstor pozornice Nevenko Radanović
Majstor tona Roko Mimica
Dekor i kostim su izrađeni u radionicama Narodnog pozorišta u Beogradu.