Jasmina Trumbetaš Petrović

Prvakinja Opere

O umetnici

Ona dominira scenom,ostvaruje virtuznost i dramatiku neophodnu u iskazivanju komplikovanih, ne samo pevačkih,već i psiholoških karakteristika lika koji tumači…

Još tokom studija bila je nagrađivana kao najbolji student na odseku za solo pevanje i dobijala  Nagrade: Biserka Cvejić, Petar Konjović, Jelena Mihajlović, Aleksandar Trifunović .U Operi Narodnog pozorišta u Beogradu  je angažovana od 1993. godine, najpre kao član Operskog studija ,a potom, kao solista od 1996. godine. Pevajući glavne uloge  sopranskog repertoara, 2002. godine dobija zvanje prvakinje Opere.

Dobitnica je mnogih nagrada u zemlji i nostranstvu među kojima se ističu  Nagrade Narodnog pozorišta za najbolja individualna premijerna umetnička ostvarenja u okviru repertoara Narodnog pozorišta za uloge Manon Lesko (2020), Aida (2013, predstava izvedena u okviru proslave 1700 godina Milanskog edikta u Viminacijumu), Leonora (2009) iz opere „Moć sudbine“ i  Margareta (2003) iz opere „Faust“. 
Dobitnica je nagrade Pečat Narodnog pozorišta koji se dodeljuje za poseban doprinos životu i radu Narodnog pozorišta (2021), Javne pohvale za rezultate  u radu od izuzetnog značaja za uspešnu aktivnost Narodnog pozorišta u Beogradu za sezonu 2014/2015, Nagrade „Zlatni beočug“ za trajni doprinos kulturi Beograda (2023)...

U Italiji na takmičenju „Spontini-Pergolesi“ 2000.god . osvojila je prvu nagradu , a zatim  i specijalnu nagradu za najbolje izvođenje  kompozicije  „Japan“ M. Milojevića na takmičenju Jeunesse Musicales u Beogradu 1993. godine.

U inostranstvu sa Operom Narodnog pozorišta u Beogradu gostovala je kao Tatjana u Onjeginu prvo u Mađarskoj na festivalu Bartok u Miškolcu (2004) zatim u Rumuniji u Temišvaru, Italiji - Ravena, Rovigo, Vićenca (2009), i Hrvatskoj kao Dezdemona u Otelu u HNK-Osijek (2017).

Samostalno je gostovala kao Leonora u Trubaduru u Azerbejdžanu i u Bugarskoj u više teatara, kao Toska gostovala je u Hrvatskoj u HNK Osijek, kao  Aida (2008) na festivalu  Gars am Kamp kod Beča u Austriji sa velikim uspehom i odličnim kritikama: ,,Kao Aida fascinirala je čudesnim pianima u glasu i dramatikom... Kao Aida, takođe je  gostovala u Rumuniji 2013 u Krajovi i Brašovu, a kao Tatjana u Bukureštu.

Sa Operom Petruceli iz Barija u ulozi Madam Baterflaj gostovala je u Seulu u režiji Daniele Abada, a dirigovala je Đana Frata (2011). 
Kao Leonora u Verdijevoj operi Moć sudbine, gostovala je u produkcijama u Makedoniji u Skoplju i u Sloveniji u Mariboru tokom sezone 2010/11.

U novembru 2009. godine pevala je naslovnu ulogu  u praizvedbi   opere Hasanaginica R. Kambaskovića. 
U aprilu 2014 sa ulogom Toske na sceni Narodnog pozorišta u Beogradu proslavila je svoj jubilej povodom 20 godina umetničkog rada. 
Od strane UMUS-a za ulogu Toske je dobila Nagradu za najbolji nastup  i  njena Toska je proglašena  događajem sezone za 2014. godinu. 

Pored operskog repertoara neguje i koncertni , te je nastupala na koncertnim podijumima  kako u Beogradu i  u Srbiji tako  i u inostranstvu: Italija, Nemačka, Grčka, Francuska, Koreja, Portugalija, Austrija, Rumunija, Poljska, Rusija, Engleska, Danska, Norveška, Izrael..  

Sarađivala je sa mnogim domaćim i stranim dirigentima i operskim umetnicima.

Od  2015 godine zajedno sa kolegama iz celog sveta  član je žirija i vokalni pedagog majstorskog kursa IMVAJ u Jerusalimu ,a takođe  i član žirija  mnogih međunarodnih  takmičenja. 

Dugogodišnji je član UMUS-a, a umetnički direktor Opere Narodnog pozorišta u Beogradu je bila u periodu od sezone 2018/19 do sezone 2021/22. 

Tokom dosadašnje karijere ostvarila je niz uloga sopranskog faha, a naraočito iz opera Verdija i Pučinija:

Đ.Verdi: Aida (Aida)
                Leonora (Trubadur)
                Amelija (Bal pod maskama)
                Elizabeta (Don Karlos)
                Leonora (Moć sudbine)
                Dezdemona (Otelo)

Đ.Pučini: Turandot
                   Manon Lesko
                   Toska
                   Ćo-ćo-san (Madam Baterflaj) 
                   Mimi (Boemi)

U. Đordano: Madalena de Koanji (Andre Šenije)

F. Čilea:  Adriana Lekuvrer

Ž. Bize: Mikaela (Karmen)

Š. Guno: Margareta (Faust)

P.I.Čajkovski: Tatjana (Evgenije Onjegin)

R. Kambasković: Hasanaginica

V.A.Mocart: Fjordiliđi (Tako čine sve)

                        Dona Elvira (Don Đovani)

                        Pamina  (Čarobna frula)

                       Suzana  (Figarova ženidba)

 D. Čimaroza: Elizeta (Tajni brak)

 B. Smetana: Karolina (Dve udovice)

 R. Vord: Ebigejl (Veštice iz Salema)

 

Koncerti:

G. Verdi: Requiem, A. Dvoržak: Requiem, V.A. Mocart. Requiem, Ž.B. Pergolezi: Stabat mater, S.Rahmanjinov: Zvona, A.Brukner: Misa f- mol, L.V. Betoven: IX simfonija, Misa solemnis, L. Janaček: Msa Glagolskaja , J.Brams: Requiem, Ksenija Zečević: Requiem za Nikolu Teslu, Ivan Jevtić:  Zadužbine Kosova  A.Honeger: Kralj David, S.Hristić: Vaskrsenje.

 

Sajt: www.jasminatrumbetas.com

Osnovni podaci

Solistkinja (SOPRAN)
Ansambl: Opera
Status: Prvakinja (stalna članica)
Uloge u aktuelnom repertoaru Narodnog pozorišta:

• Leonora („Trubadur“)
• Amelija („Bal pod maskama“)
• Ćo Ćo San („Madam Baterflaj“)
• Mikaela („Karmen“)
• Mimi („Boemi“)
• Leonora („Moć sudbine“)
• Hasanaginica („Hasanaginica“)
• Elizabeta („Don Karlos“)
• Tatjana („Evgenije Onjegin“)
• Aida („Aida“)
• Adrijana Lekuvrer („Adrijana Lekuvrer“)
• Toska („Toska“)
• Dezdemona („Otelo“)
• Madalena de Koanji („Andre Šenije“)
• Manon Lesko („Manon Lesko“)
• Princeza Turandot („Turandot“)