Molina Udovički Fotez

Umetnički direktor Drame, Dramaturg

O umetnici

Diplomirala 1985. godine na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, odsek dramaturgija. Iste godine zaposlila se kao dramaturg u Redakciji dramskog programa Televizije Novi Sad i narednih godina radi kao dramaturg, urednik domaće drame i serijskog programa, urednik strane drame i serijskog programa i glavni urednik Redakcije dramskog programa. Tokom tog perioda potpisuje četrdesetak TV drama, TV filmova i serija realizovanih u Dramskom programu televizije Novi Sad (Balkan ekspres – drugi deo, Crni bombarder, Najviše na svetu celom, Tito i ja, Vruće plate, Leto, Violinski ključ, Divlji svetac...)  Kao predstavnik JRT-a  1989. godine član je međunarodnog žirija  za TV filmove i drame Prixfutura u Berlinu kada TV film Televizije Beograd Slučaj Harms dobija  Grand prix festivala. Godine 1990. je najmlađi učesnik na konferenciji dramskih eksperata (Drama experts conference 1990 ) u Antverpenu.

Godine 1982 pošto je već po njenom scenariju realizovana TV drama Zemlja u režiji Nikole Lorencina,  ista drama biva postavljena i u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu u režiji Radoslava Dorića. Autor je nekoliko radio-drama, komada za decu i nekoliko televizijskih adaptacija tekstova drugih autora ( Ljubavno pismo Koste Trifkovića, Kako zabavljati gospodina Martina Borislava Pekića...)                       

Kratko vreme je urednik u Igranom programu Televizije Beograd, a od 2002. dramaturg Narodnog pozorišta u Beogradu. Na predstavama radi sa nizom značajnih pozorišnih reditelja kao što su Jirži Mencl ( Vesele žene vindzorske), Vida Ognjenović ( Tri sestre, Muke sa slobodom, Nezvani gost, Car Edip ) Jagoš Marković (Pokondirena tikva, Dr, Antigona, Svinjski otac – Zvezdara teatar) ,  Ivana Vujić (Hamlet), Nikola Zavišić ( Važno je zvati se Ernest, Izbiračica), Milan Nešković ( Kod večite slavine, Bela kafa ) Od 2003 do 2011. godine uz posao dramaturga radi i kao pomoćnik direktora Drame Narodnog pozorišta u Beogradu. Od juna 2011. do februara 2013 godine  je direktor Drame nacionalnog teatra. U tom periodu, u maju 2012.godine Drama Narodnog pozorišta je prvi put u istoriji srpskog teatra imala premijeru na daskama čuvenog Glob teatra u Londonu (na Olimpijadi kulture) Šekspirove istorijske hronike Henri Šesti u režiji Nikite Milivojevića i to na srpskom jeziku. 

Povremeno se bavi pedagoškim radom.

Od 1. novembra 2019. godine obavlja funkciju direktorke Drame Narodnog pozorišta. 

 

Osnovni podaci

V.d. direktorka Drame
Dramaturg
Ansambl: Drama
Status: stalna članica
Predstave na aktuelnom repertoaru Narodnog pozorišta:

• „Laža i paralaža“
• “Važno je zvati se Ernest”
• “Antigona”
• "Bela kafa"
• "Sirano"
• "Narodna drama"
• "Carstvo mraka"
• "Sumnjivo lice"
• "Ožalošćena porodica"
• "Nečista krv"
• "Magbet"