Sonja Šarić

Prvakinja Opere

O umetniku

Sonja Šarić, sopran, rođena je u Somboru. Svoj glas školovala je na Univerzitetu za muziku i scenske umetnosti u Manhajmu, u klasi prof.Snežane Stamenković, gde je završila osnovne i master studije. 

Učestvovala je na brojnim takmičenjima republičkog i internacionalnog nivoa na kojima je osvojila veliki broj nagrada među kojima se ističu Gran Pri “Marija Kalas” u Atini 2017. godine, zatim austrijska nagrada za muzički teatar “Muzikteatarprajs” u kategoriji za mlade umetnice 2019. godine za ulogu Leonore u Verdijevom Trubaduru.  

Godine 2021.osvojila je prvu nagradu i nagradu publike na 4. internacionalnom pevačkom takmičenju Eva Marton u Budimpešti.

Nakon završenih studija, u periodu od 2016. do 2019. godine Sonja je bila član Operskog studija pri operi u Gracu. 

Tu je pored velikog broja manjih uloga i koncerata veoma zapažena u mnogim većim ulogama svog faha poput Grofice u Mocartovoj operi “Figarova ženidba”, Leonore u Verdijevom “Trubaduru”, Madam Korteze u Rosinijevoj operi “Put u Reims”, Nede u operi “Pajaci” Ruđera Leonkavala. 

Od 2019. do 2023. godine Sonja Šarić nastupa kao samostalni umetnik. Sa velikim uspehom debitovala je kao Aida u novoj produkciji Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu 2021., a potom se istom ulogom predstavila i u Landesteatru u Lincu u čak osamnaest izvođenja ovog dela. 

U Narodnom pozorištu u Beogradu sa velikim uspehom debitovala je kao Belinijeva Norma 2022. godine, a potom se 2023. beogradskoj publici predstavila kao Alisa Ford u operi Falstaf Đuzepa Verdija, nakon čega postaje stalni član ansambla Opere Narodnog pozorišta u Beogradu. 

Novom produkcijom  Vagnerove opere „Holanđanin lutalica“ otvorena je sezona 2023 Teatra Komunale u Bolonji, gde je nastup  Sonje Šarić u ulozi Sente bio ispraćen ovacijama, što svedoče brojne kritike. 
 
Gostuje u vodećim operskim centrima Evrope. Kao Gerhilde u Vagnerovoj operi Valkira nastupila je u Koncertgebau u Amsterdamu, kao i u Nacionalnoj operi u Parizu. 

Njeni nastupi kao Leonora u Trubaduru oduševili su publiku u Operi Grac, zatim u Lincu, Nacionalnom teatru u Manhajmu kao i u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu. 

Uz aktivne nastupe u operi, Sonja Šarić neguje i lid i koncertni repertoar. Njega čine dela poput pesama Šuberta, Riharda Štrausa i Malera; Betovenove 9. Simfonije, Bahovog Božićnog oratorijuma, Verdijevog Rekvijema, Malerove Simfonije br.2 i Bramsovog Nemačkog rekvijema.

Na festivalu u Salcburgu 2020. godine pevala je u novoj produkciji Štrausove Elektre . Tokom 2019. godine uspešno je učestvovala na majstorskom kursu Tomasa Hampsona i Melani Diner u Vajblingenu – Opernverkštat Vajblingen, koji je završen gala koncertom sa Štutgatskom Filharmonijom. 

Na takmičenju dramskih soprana  “Elizabet Konel” u Sidneju u Australiji osvojila je drugu nagradu i nagradu publike. Iste godine bila je jedna od stipendista čuvene  Georg Šolti belkanto akademije.

Svoj operski debi Šarić je imala u ulozi Grofice u Figarovoj ženidbi  2011. godine u Bambergu, a nekoliko godina kasnije, 2015. godine debitovala je kao Maria Stuarda u istoimenoj Donicetijevoj operi u Ostravi. Nastupala je na Uskršnjem Festivalu u Baden Badenu u pratnji Berlinske filharmonije. 

Na takmičenju “Antonjin Dvoržak” u Karlovim Varima 2012. godine osvojila je prvu nagradu, nagradu publike i nagradu za njabolje izvođenje Mocartove kompozicije. Na univerzitetskom takmičenu “Feliks Mendelson” u Berlinu 2014. dobitnica je treće nagrade, dok je 2015. na takmičenju “Anelize Rotenberger” osvojila prvu nagradu. 

Sa samo dvadeset godina bila je dobitnik prve nagrade u mlađoj kategoriji na takmičenju “Feručo Taljavini” u Austriji 2010. godine, gde je osvojila i nagradu za najboljeg soprana celokupnog takmičenja. 

Tokom školovanja u Novom Sadu u Gimnaziji “Svetozar Marković” i Muzičkoj školi “Isidor Bajić” osvojila je veliki broj nagrada i priznanja (Republičko takmičenje Beograd, takmučenje “Nikola Cvejić” u Rumi, “Bruna Špiler” u Herceg Novom), a dobitnik je i stipendije fonda za unapređenje vokalne umetnosti “Melanija Bugarinović”

Osnovni podaci

Solistkinja (SOPRAN)
Ansambl: Opera
Status: Prvakinja (stalna članica)
Uloge u aktuelnom repertoaru Narodnog pozorišta:

• Norma („Norma“)
• Alisa Ford („Falstaf“)