Suzana Todorović

Sopran

O umetnici

Rođena 4. 3. 1971. godine u Bačkoj Topoli.

Po završetku osnovne i niže muzičke škole u Požarevcu, odsek harmonike i klavira, kao dobitnik gradskih, opštinskih i republičkih nagrada, upisuje paralelno Gimnaziju i srednju muzičku školu Stevan St. Mokranjac, odsek harmonike i teorije muzike, vanredno klavir.

1990. godine u Beogradu upisuje Fakultet muzičke umetnosti na odseku opšte muzičke pedagogije. Istovremeno, postaje član Akademskog hora Collegium Musicum, pod dirigentskom palicom profesorke Darinke Matić Marović, zatim se pridružuje i horu Branko Krsmanović, kao i horu pri crkvi Svetog Ante, koji je vodio profesor orgulja Galun.

Sledi niz koncerata, gostovanja, festivala, takmičenja u bivšim republikama SRJ, Austriji, Belgiji, Grčkoj, Mađarskoj, Krfu, Italiji, Bugarskoj...

U toku studija, pored usavršavanja vokalne tehnike, klavira i dirigovanja, snima emisije edukativnog karaktera na Studiju B. Sledi saradnja na snimanju albuma kantautora Đorđa Balaševića.

Po završetku studija 1994. godine, polaže audiciju i počinje da radi u horu Opere Narodnog pozorišta u Beogradu, čiji stalni član postaje naredne godine, kada je i diplomirala na Fakultetu muzičke umetnosti, sa prosečnom ocenom 9,27.

Solo pevanje usavršava sa primadonom Višnjom Pavlović Drakulić. Veoma brzo ulazi u kompletan repertoar, gde je veoma često angažovana u manjim sastavima, vokalno i glumački. Postaje i honorarni saradnik hora Radio i televizije.

1996. diriguje horom Crkve Svetog Arhangela Gavrila, koji je sastavljen od članova hora Beogradske opere, kao i članova RTS-a.

Izdvaja se nastup u Hajatu u Kristalnoj dvorani, gde je bila angažovana za Škotski bal od strane Britanske ambasade, izvodeći delove Mokranjčeve liturgije.

2005.godine na predlog maestra Đorđa Pavlovića dobija solo u baletu Kraljica Margo, te sledi dragocena saradnja sa maestrom Vesnom Šouc.

Sa horom Beogradske opere gostuje na Kipru (Kavalerija i Pajaci), u Portugalu (Don Đovani) Mađarskoj(Evgenije Onjegin), Italiji (Evgenije Onjegin), Rumuniji (Figarova ženidba, Holanđanin lutalica) u saradnji sa domaćim i stranim dirigentima.

Izdvaja se rad sa engleskim rediteljem Džonom Ramsterom na predstavi Lučija od Lamermura 2010.godine. Sledeće godine učestvuje u predstavi Zaljubljen u tri narandže koju postavlja oskarovac Jirži Mencl, a diriguje David Porselajn (Danska).

2014.godine u Jugoslovenskom dramskom pozorištu, na poziv koleginice Nataše Radovanović, peva solo u dramskoj predstavi Don Krsto, u režiji Vide Ognjenović.

2021.godine u okviru Pučinijevog festivala Tore del Laga, izvedena je Madam Baterflaj, u saradnji sa Italijanskim kulturnim centrom, gde je imala prilike da sarađuje sa rediteljkom Mano Lali i sjajnim dirigentom Fabricijom Venturom.

Predstave u kojima je pevala u Narodnom pozorištu:
Aida, Karmen, Nabuko, Don Karlos, Atila, Veštice iz Salema, Samson i Dalila, Knez Igor, Boris Godunov, Madam Baterflaj, Evgenije Onjegin, Don Đovani, Don Paskvale, Figarova ženidba, Orfej i Euridika, Manon Lesko, Slepi miš, Koštana, Na uranku, Hasanaginica, Melanholični snovi grofa Save, In hoc signo, Adrijana Lekuvrer, Ana Bolen, Trubadur, Travijata, Kraljica Margo, Holanđanin lutalica, Otelo, Boemi, Toska, Bal pod maskama, Kavalerija rustikana, Pajaci, Moć sudbine, Faust, Andre Šenije, Zaljubljen u tri narandže, Ljubavni napitak...
 

Osnovni podaci

Sopran
Ansambl: Opera
Status: stalna članica

Predstave