Vesti

"AIDA" PRVI PUT IZVEDENA U NOVOJ SEZONI SA JADRANKOM JOVANOVIĆ U ULOZI AMNERIS

30 novembar 2013

Opera Đuzepea Verdija "Aida", u subotu 30. novembra, na Velikoj sceni prvi put je izvedena u novoj sezoni, a prvi put u ovoj produkciji, u ulozi Amneris, nastupila je primadona Jadranka Jovanović.

Na taj način, posle pauze od pet godina, prvakinja Opere Narodnog pozorišta u Beogradu ponovo se pojavila u toj roli.
Naslovnu ulogu tumačila je Sanja Kerkez, a u podeli su bili i Janko Sinadinović (Radames), Aleksandar Stamatović (Amonasro), Ivan Tomašev (Ramfis), Stefan Pavlović (Kralj), Tatjana Mitić (Sveštenica) i Nenad Čiča (Glasnik).
Za dirigentskim pultom bio je maestro Đorđe Pavlović.
Jedna od najpoznatijih svetskih opera, "Aida", premijerno je izvedena 10. aprila ove godine na Velikoj sceni u režiji gosta iz Bugarske Ognjana Draganova, pod upravom nemačkog dirigenta Pitera Leonarda. (klikni OVDE)
Scenografiju su kreirali Dejan Miladinović i Miraš Vuksanović, kostime Milanke Berberović obnovila je Katarina Grčić, koreografiju je uradio Konstantin Kostjukov, izbor video materijala pripremio je Dejan Miladinović, a za video produkciju bio je zadužen Petar Antonović.
Odlukom Upravnog odbora Narodnog pozorišta, "Aida" je na nedavnoj svečanosti, održanoj 22. novembra povodom 145 godina Kuće, proglašena za najbolju predstavu u prošloj sezoni.
Jovanović je u ulozi Amneris, kćerke egipatskog kralja, poslednji put nastupila 2008. godine na renomiranom operskom festivalu „Opernair“, u Gars am Kampu, u blizini Beča. Specifičnost ove manifestacije, čija se scena nalazi na ostacima srednjevekovnog dvorca, je u tome što se sve predstave izvode bez ozvučenja.
Festivalsku produkciju "Aide" režirao je Karel Drgač, a dirigent je bio Dejan Savić.
M.B.

Biografiju Jadranke Jovanović možete pogledati OVDE