Vesti

ALEKSANDAR ĐURICA DEBITOVAO U ULOZI ALSESTA U MOLIJEROVOM "MIZANTROPU"

3 novembar 2013

Aleksandar Đurica debitovao je u nedelju 3. novembra u ulozi Alsesta - glavnog junaka Molijerove komedije "Mizantrop", koga je od premijere, kao gost, igrao Nikola Jovanović.

Đuricu, stalnog člana ansambla Drame Narodnog pozorišta u Beogradu, koji će ubuduće stalno tumačiti taj lik, u ulozi Filenta, u kojoj se pojavljivao do sada, trajno će zameniti Bojan Lazarov.
Predstavu je režirao Egon Savin, a u podeli su i Nina Janković (Selimena), Bane Vidaković (Oront), Dušanka Stojanović Glid (Arsionoja), Zlatija Ivanović (Elijanta), Ljubivoje Tadić (Akast), Miloš Đorđević (Klitandar), Miloš Lalović k.g (Policajac), Maja Lukić k.g. (Menadžer 1) i Valentina Velkov k.g. (Menadžer 2).
Za polazište predstave, koja je premijerno izvedena 19. maja 2012. godine, uzeta je adaptacija slavnog poljskog pisca Kota, koji je francuskog klasika svojevremeno prebacio u prozu.
Tekst je sa poljskog jezika preveo Petar Vujičić, a Savin ga je adaptirao za današnje vreme.“Mizantrop”, kao i drugi Molijerovi komadi, kritikuje licemerje, samozadovoljnu elitu, komformizam većine i udvorištvo zbog koristoljublja, što u ovoj adaptaciji deluje kao prava slika današnjeg društva.
Radnja se dešava u marketinškoj agenciji, u kojoj Selimena radi kao čuvena manekenka, a likove sa dvora iz doba Luja XIV zamenili su pomoćnici ministara, šefovi kabineta i savetnici sa političkim ambicijama.
Glavni junak Alsest govori istinu svima u lice, ali nailazi na ignorisanje, podsmeh, pa i tužbe za klevetu.
Svojom vrlinom ne uspeva da preobrati bilo koga, ni najboljeg prijatelja, niti devojku sa kojom se zabavlja.
Kada na kraju uvidi da ljudi nisu sposobni da prihvate njegove visoko postavljene stavove, on odlazi, potpuno napuštajući društvo.
Njegova ljubav Selimena, međutim, odlučuje da svoju mladost i lepotu iskorsti zarad karijere i zato bira kompromis sa korumpiranim društvom.
Dramaturg je Slavko Milanović, scenograf Boris Maksimović, kostimograf Lana Cvijanović, dizajn zvuka je uradio Vladimir Petričević, dok su za video-materijal bili zaduženi Petar Antonović i Jovan Tarbuk.
M.B.