Vesti

Bariton Dragutin Matić debitovao u Donicetijevoj „Lučiji od Lamermura“, u ulozi Enrika

16 april 2019

Bariton Dragutin Matić debitovao je kao Enriko u operi Gaetana Donicetija „Lučija od Lamermura“, koja je 17. aprila izvedena na Velikoj sceni pod dirigentskom upravom Zorice Mitev Vojnović.

U toj tragičnoj operi u tri čina, odigranoj 14. put u ovoj produkciji, naslovnu rolu pevala je sopran Snežana Savičić Sekulić, ulogu Edgarda dočarao je tenor Dejan Maksimović, a sveštenika Rajmonda – bas Nenad Jakovljević.

Uloge su ostvarili i Darko Đorđević (Arturo), Ljubica Vraneš (Alisa) i Igor Matvejev (Normano).

U predstavi su učestvovali Orkestar i Hor Opere Narodnog pozorišta u Beogradu.

Koncertmajstor je bila Edit Makedonska, a šef Hora Đorđe Stanković. 

„Lučija od Lamermura“, za koju je libreto prema romanu Valtera Skota, napisao Salvatore Kamarano, premijerno je izvedena 29. maja 2010. godine u režiji gosta iz Engleske Džona Ramstera. U međuvremenu, njegovu režiju je obnovio Aleksandar Nikolić.
 
Scenografiju je uradio Boris Maksimović, kostime Marina Vukasović Medenica, a video produkciju Petar Antonović.

Libreto „Lučije od Lamermura“ u prvi plan stavlja zlehudu sudbinu naslovne junakinje prisiljene da izda izabranika svoga srca i pođe za čoveka kojeg ne voli, što je odvodi u zločin i u smrt, a to je kompozitoru dalo priliku da za ovu operu i za ulogu Lučije napiše neke od svojih najlepših i najzahtevnijih numera.

Radnja opere, koja se prema libretu događa oko 1700. godine, u ovoj postavci smeštena je u 1930. godinu, u vreme velikih promena u Škotskoj, naročito u vezi sa pitanjem o položaja žena.
M.B.