Vesti

Andrašu Urbanu Nagrada za režiju "Bojan Stupica" za predstavu "Rodoljupci"

11 oktobar 2018

Nagrada Udruženja dramskih umetnika Srbije za režiju "Bojan Stupica", za 2017. godinu, pripala je reditelju Andrašu Urbanu za predstavu "Rodoljupci" Jovana Sterije Popovića, u produkciji Narodnog pozorišta u Beogradu. 

U saopštenju tog Udruženja navedeno je da je tročlani žiri, u sastavu Dimitrije Jovanović, predsednik žirija, Ljiljana Todorović i Slavko Milanović, odluku doneo jednoglasno.

U konkurenciji za Nagradu bila su rediteljska ostvarenja, premijerno izvedena u Srbiji, u periodu od 1. aprila 2015. do 31. marta 2017.godine.

Nagrada "Bojan Stupica" ustanovljena je 1971. godine u znak sećanja na znamenitog reditelja, a Andraš Urban je 32. laureat ovog staleškog priznanja.

Priznanje se sastoji od bronzane plakete sa likom Bojana Stupice, rad akademskog vajara Stevana Bodnarova, unikatne diplome na pergamentu, rad akademskog slikara i scenografa Geroslava Zarića i od novčanog iznosa.

Dodelu Nagrade "Bojan Stupica" pomažu Ministarstvo kulture i informisanja Srbije i Sekretarijat za kulturu Grada Beograda.

Datum svečanog uručenja Nagrade biće naknadno utvrđen.

Predstava je premijerno izvedena 30. oktobra 2015. godine na Velikoj sceni, a u podeli su bili Slobodan Beštić (Žutilov), Anastasia Mandić (Nančika), Suzana Lukić (Milčika), Pavle Jerinić (Šandor Lepršić), Nela Mihailović (Gospođa Zelenićka), Hadži Nenad Maričić (Šerbulić), Nikola Vujović (Smrdić), Predrag Ejdus (Gavrilović), Branko Jerinić (Nađ Pal) i Bojan Krivokapić (Eden).

Nedugo posle toga, „Rodoljupci“ su dobili veoma dobre ocene i publike i kritike, a u međuvremenu, u svim anketama, proglašeni su za najbolju predstavu u 2015. godini.

Predstava je osvojila brojne Nagrade na raznim festivalima u zemlji i regionu - "Dani komedije", Glumačke svečanosti „Milivoje Živanović“, „Pozorišno proleće“, Sterijino pozorje, “Vršačka pozorišna jesen”, "Dani satire Fadila Hadžića" u Zagrebu, Internacionalni teatarski festival MESS Sarajevo, Susreti pozorišta/ kazališta Bosne i Hercegovine u Brčko Distriktu... 

Urbanova verzija čuvenog Sterijinog komada, postavljena iz ugla današnjeg vremena, govori o posledicama ideja i manipulacija, a nabijena je emocijama i nasiljem, kao sirova i surova žurka o tragičnoj realnosti koju svi vidimo, ali ništa ne činimo da to promenimo.
M.B.