Vesti

AUTORSKI KONCERT ZORANA ERIĆA NA VELIKOJ SCENI U SUBOTU 16. APRILA

11 april 2011

U organizaciji Jugokoncerta i Narodnog pozorišta, u subotu 16. aprila u 20 časova na Velikoj sceni biće održan autorski koncert Zorana Erića.

Direktorka Jugokoncerta Biljana Zdravković kazala je na konferenciji za novinare u Muzeju Narodnog pozorišta da je veliko zadovoljstvo i čast realizovati koncert jednog takvog umetnika kao što je Zoran Erić.
Ona je ocenila da je Erićeva muzika „već davno postala stožer stvaralaštva u oblasti savremene muzike u našoj sredini, a prepoznata je i na mnogim koncertnim podijumima u inostranstvu.“
Prema njenim rečima, Erić je autor širokog dijapazona kompozitorske invencije i umetnik koje je sveprisutan u našem muzičkom životu, ne samo kao stvaralac, nego i kao organizator, profesor na Fakultetu muzičke umetnosti i selektor BEMUS – a.
- On je čovek koji je čitav svoj život posvetio muzici. Naše je veliko zadovoljstvo što smo u prilici da radimo autorski koncert Zorana Erića – kazala je Biljana Zdravković.
Erić je izrazio zadovoljstvo što mu se napokon ukazala prilika da održi koncert na Velikoj sceni Narodnog pozorišta i istakao da to za njega predstavlja veliku čast.
On se zahvalio upravniku Narodnog pozorišta Božidaru Đuroviću, direktorki Opere Katarini Jovanović i svima koji su mu omogućili da održi koncert u teatru za koji je „vezan na nekoliko načina“.
- Ovde su moji roditelji redovno dolazili na operske predstave. Tu su se upoznali sa mojim budućim profesorom Stanojlom Rajičićem i kovali planove za moju budućnost. Dok sam bio mlad i neafirmisan autor, još nisam imao ni 30 godina, ovo pozorište je postavilo moja dva baleta „Banović Strahinju“ i „Jelisavetu“ – objasnio je, između ostalog, priznati umetnik koji je dobitnik velikog broja nagrada i priznanja kao što su Mokranjčeva nagrada, Oktobarska nagrada grada Beograda, Zlatna mimoza za filmsku muziku, Sterijina nagrada, Velika zlatna medalja Univerziteta umetnosti u Beogradu, Konjovićeva nagrada...
Erić je komponovoao muziku za brojne pozorišne predstave – „Medeja“, „Magbet“, „Proces“, „Život je san“, „San letnje noći“, „Dama s kamelijama“, „Banović Strahinja“, „Karolina Nojber“, „Maksim Crnojević“... a komponovao je i muziku za filmove „Ubistvo sa predumišljajem“, „Stršljen“, „Senke uspomena“, „Nataša“ i „Pogled u nebo“. 
Erićev opus obuhvata dva baleta, dela za hor, orkestar, solističku i kamernu muziku sa i bez žive elektronike na kom polju je aktivan i kao izvođač.
Dela su mu izvodili ugledni domaći i inostrani izvođači u gotovo svim zemljama Evrope, SAD, Kini i Australiji.
Na koncertu u Narodnom pozorištu biće izvedena dela „Sedam pogleda u nebo“, „Oberon koncert“, „Talea Konzertstuck“ i „Nisam govorio“.
U programu će učestvovati Gudači Svetog Đorđa, flautista Ljubiša Jovanović, violinista Gordan Nikolić, Hor Obilić, glumac Pavle Pekić...
Besplatne ulaznice mogu da se preuzmu na biletarnici Narodnog pozorišta.
M.B.