Vesti

BIOGRAFIJA DIRIGENTA DAVIDA PORSELAJNA

4 mart 2011

David Porselajn, jedan od najistaknutijih holandskih muzičara svoje generacije, je glavni dirigent Sønderjyllands Symfoniorkester, Danska, od septembra 2010. godine.

Kao jedan od najcenjenijih muzičara u smislu vođenja orkestra, radio je kao glavni dirigent i umetnički direktor Simfonijskog orkestra u Adelaidi, kao glavni dirigent i umetnički direktor Tasmanijskog simfonijskog orkestra, glavni dirigent i umetnički direktor Simfonijskog orkestra RTB u Beogradu, muzički urednik i dirigent Holandskog plesnog teatra. Radio je i kao profesor dirigovanja na Konzervatorijumu Utreht-Amsterdam i na Sidnejskom muzičkom konzervatorijumu. 
David Porselajn je dirigovao Londonskom filharmonijom, Londonskom simfonijetom, Simfonijskim orksestrom BBC i Filharmonijskim orkestrom u Londonu, kao i Sidnejskim simfonijskim orkestrom, Bergenskom filharmonijom, SWR Sinfonieorchester u Baden-Badenu i Fajburgu, Orquesta Filharmónica na Gran Kanariji, NDR Radiophilharmonie i Narodnim radijskim simfonijskim orkestrom u Poljskoj, ali i mnogim drugim orkestrima. Pored rada na ustaljenom repertoaru, on diriguje i nova muzička dela širom sveta. Primera radi, dirigovao je muziku savremenih kineskih kompozitora na tri koncerta na Međunarodnom festivalu u Edinburgu. Njegovo angažovanje ga vodi na tri kontinenta, u saradnju sa istaknutim kulturnim institucijama kao što su: Opera Australije, Praški prolećni festival i Orquesta Filharmónica de la Cuidad de México.
1992. godine je dobio nagradu „Najbolji operski dirigent“ na Minhenskom bijenalu za produkciju u saradnji sa Holandskom operom; a 1994. je imao svoj operski debi u Britaniji, dirigujući Verdijev Oberto u Opera sever. Svoj australijski operski debi je imao 1991. dirigujući Rigoleto za Državnu operu Južne Australije, gde je kasnije dirigovao i Makbeta, Travijatu i Nikson u Kini Džona Adamsa, a u Operi Kvinslend je dirigovao Madam Baterflaj. Njegov rad za Australijsku operu u Operi u Sidneju je uključivao i Lučiju od Lamermura, Rigoleto, Les contes d’Hoffmann i Seviljskog berberina, a u saradnji sa Australijskom operom, on je dirigovao u polu-postavljenoj verziji Rosinijeve La Cenerentola.
David Porselajn je uspešan umetnik u smislu snimanja muzike, a trenutno većinu kompakt diskova snima za kuću CPO. Do sada je snimio simfonije Kristijana Sindinga sa NDR Radiophilharmonie, a započeo je i nekoliko velikih ciklusa, takođe za CPO, a radi se o delima holandskih kompozitora, među kojima su Jan van Gilse, Julijus Röntgen, Henk Badings i Hendrik Andriesen. Do sada je, takođe za CPO, snimio muziku srpske kompozitorke Isidore Žebeljan i slovačkog kompozitora Ludovita Rajtera. U prethodnom periodu, njegov bogat opus snimljene muzike je urađen za ABC Classics u Australiji, a uključuje kompletan ciklus Betovenovih simfonija, Mesijanove Éclairs sur l’Au-délà i muziku australijskih kompozitora Ričarda Meale, Pitera Skultorpa, Najdžela Vestlejka i Metjua Hindsona, uz muziku Kurta Švetsika, Šuberta Lajdera orkestriranu od strane Bramsa, Rejgera, Ofenbaha i Lista. Za EMERGO je snimio muziku holandskih kompozitora Hansa Koksa sa SO Tasmanije i Tristana Keurisa sa Holandskim radijskim filharmonijskim orkestrom i horom.