Vesti

Centar za umetnost pokreta „Perpetum“, 17. maja gostuje na Sceni „Raša Plaović“ sa predstavom savremenog plesa „Teorija struna“

15 maj 2019

Centar za umetnost pokreta „Perpetum“, gostovaće 17. maja na Sceni „Raša Plaović“ (20,30) sa predstavom savremenog plesa „Teorija struna“, za koju je koncept i dramaturgiju uradio Marko Pejović.

„Teorija struna“ je nastala kao rezultat ko-autorskog rada žena koje su u dobi između 50 i 60 godina i koje su nekada plesale u studiju Dubravke Maletić. 

Sada, 30 godina nakon poslednjeg zajedničkog nastupa, okupile su se kako bi promišljale o sebi, promenama koje su se u međuvremenu dogodile, svojoj poziciji u društvu koje se takođe menja, očekivanjima od „žene određene dobi“ na koja ne pristaju i svojim intimnim pričama o kojima žele da govore. 

Ovaj ples je izvođenje stalne tenzije između opštih slika o ženi i specifičnosti ličnih istorija, stremljenja, odnosa prema sebi i životu. 

Teorija struna (koja se razvila u okviru fizike kao pokušaj opisivanja svih poznatih osnovnih sila i stanja materije) se u ovoj predstavi koristi kao metafora "ženskog principa" i zajedništva, ali se rizomatski otvora i za drugačija čitanja.

Koreografija i izvođenje: Branka Baretić Milenković, Danijela Radosavljević Pantić, Marina Nisić Maraš, Stanislava Maksimović Raičević, Svetlana Mojsilović Đurović.

Kostimograf je Boris Čakširan, a muzička urednica Dragana Pantić.
M.B.