Vesti

Crnogorsko narodno pozorište gostuje 20. i 21. novembra sa predstavama „Mamu mu je..., ko je prvi počeo“ i „Samoubica“

16 novembar 2017

Crnogorsko narodno pozorište iz Podgorice gostovaće 20. novembra na Sceni „Raša Plaović“ (20,30) sa dramom Dejana Dukovskog „Mamu mu je..., ko je prvi počeo“ i dan kasnije, u istom terminu, na Velikoj sceni,  sa predstavom “Samoubica“, po tekstu Nikolaja Erdmana.

Komad „Mamu mu je..., ko je prvi počeo“ režirao je Luka Kortina, a u podeli su Goran Vujović (Inkasator, Doktor Falus, Treći), Milica Šćepanović (Bježanija, Mladić, Anđeo, Svekar, Sestra), Marko Todorović (Klovn, Mladić, Nepoznati, Šejtan), Vanja Jovićević (Balerina, Mladić, Lulu), Vukan Pejović (Mladić, Konstantin, Crni Arapin) i Anđela Radović (Mladić, Ikonija, Anđa).

Reditelj kaže da mu je ta drama, koja je premijerno izvedena 25. maja ove godine na Sceni „Studio“, „sama nametnula pitanje šta se dešava kada prestane blagostanje, odnosno stanje u kojem ne postoje posljedice, i počne život.

„To je bio trenutak kada sam odlučio da radim predstavu po ovom tekstu, jer proces predstave je jedini način za razumevanje pitanja i dobijanje odgovora. Saradnja sa novom generacijom glumaca, kao i princip po kojem svi oni igraju više likova, pomogla mi je da nađem univerzalni smisao za ovaj tekst u kojem oni kroz svaku scenu proživljavaju jedan celi život”, istakao je on.

Dukovski podseća da je ovaj tekst pisao „početkom nesrećnih devedesetesetih na ovim prostorima“ i ukazuje da je to, na neki način, bila njegova „reakcija pogleda na rat iz blizine“.
„Ogorčenost tog pogleda oseća se i u tekstu. Ogorčeni pogled palih anđela. Nisam hteo da pišem o ratu ili da komentarišem tadašnju politiku i vojne strategije, tekst je omaž mitskim pozorišnim situacijama o ljubavi i ratu, seksu i nasilju. Sve scene su replika već postojećih scena svetske dramaturgije. Pretpostavio sam neke stvari… Kao na primer da je mladi lik Šekspirovog Hamleta mogao u Viternbergu da sretne već ostarelog punog znanja dekadentnog Marlovog Fausta. Naučio da sumnja. Kao što sam tih godina naučio i ja”, kaži priznati makedonski dramski pisac.

Narednog dana, 21. novembra, glumački ansambl Crnogorskog narodnog pozorišta izvešće komad „Samoubica“, po tekstu Nikolaja Erdmana, u režiji Veljka Mićunovića.

“Oportunizam, lični interes, politička travestija, medijski teror, ljudska glupost i nezajažljiva želja za senzacionalizmom… Svet u kome danas živimo. Duhovit u pojedinim segmentima, kada se posmatra iz ugla apsurda, a suštinski veoma tragičan. I određen tržišnim vrednostima. Bez mnogo nade za ljubav i empatiju. Postoje li pravila igre po kojima se funkcioniše u savremenom društvu? I šta je uopšte taj sistem koji toliko krivimo, protiv kojeg se borimo, a ne vidimo mu koren? Je li amoralno postalo normalno? Postoje li moralna načela ili ih se pridržavaju samo oni koji su nesnađeni? Da li dobrota po pravilu mora biti žrtvovana? U čemu je naš greh? Ovo je priča o sasvim običnom čoveku.Danas.Paradoksalno, zar ne?”, naveo je Mićunović u programu predstave koja je premijerno izvedena, takođe, 25. maja ove godine na Velikoj sceni CNP-a.

Uloge tumače Mišo Obradović (Semjon Semjonovič Podsekaljnikov), Ana Vučković (Marija Lukjanovna Podsekaljnikova), Ana Vujošević (Serafima Iljinična), Dejan Ivanić (Aleksandar Petrovič Kalabuškin), Srđan Grahovac (Aristarh Dominikovič Gološčapov), Vanja Jovićević (Kleopatra Maksimovna), Zoran Vujović (Viktor Viktorovič), Dušan Kovačević (Nikifor Arsenjevič Pugačov) i Branimir Popović/Danilo Čelebić (Otac Jelpidij).
M.B.