Vesti

DEJAN SAVIĆ ODRŽAO U BUGARSKOJ MAJSTORSKI KURS IZ OPERSKOG DIRIGOVANjA

19 april 2017

Istaknuti srpski muzički umetnik, dirigent i upravnik Narodnog pozorišta u Beogradu Dejan Savić, vratio se iz Bugarske, gde je u podunavskom gradu Ruseu, u organizaciji Muzičkog društva "Plavi Dunav" iz Beča, održao 13. po redu Majstorski kurs iz operskog dirigovanja.
Mladi talentovani dirigenti, kojima je potrebno opersko iskustvo i znanje, tokom desetodnevnog rada sa našim maestrom, uspeli su da na visokom umetničkom nivou publici u Državnoj operi u Ruseu predstave Mocartovu razigranu "Otmicu iz saraja", na ovim prostorima retko izvođeno remek - delo Sen Sansa "Samson i Dalila" i jednu od najsloženijih Pučinijevih opera, snažnu i emotivnu "Madam Baterflaj".
Posetioci, koji tradicionalno sa zadovoljstvom prate nastupe mladih dirigenata, pružajući im veliku podršku, imali su priliku da pozdrave i čitavu paletu raznih odličnih solista standardno sjajne bugarske vokalne škole, članova operskih kuća iz Sofije, Varne, Stare Zagore i Rusea, kao i izuzetno disiplinovan i zvučan Hor i precizan i muzikalan Orkestar rusenske Državne opere.
Dirigenti iz Australije, Japana, SAD, Francuske, Belgije, Belorusije, Ukrajine, Velike Britanije i Švajcarske, pod budnim okom i uz prethodna uputstva Dejana Savića, samostalno su vodili probe i sticali neophodno iskustvo u radu sa solistima i ansamblima, međusobno se pomažući i sarađujući na organizaciji muzičkog materijala, razmenjujući utiske i ideje.
Naredni Majstorski kurs, zbog velikog interesovanja, održaće se već početkom septembra ove godine, a na repertoaru će biti neka od najvažnijih dela Verdija, Vagnera i Čajkovskog.