Vesti

Delegacija Koventrija posetila Narodno pozorište

3 oktobar 2017

Delegacija Koventrija (Velika Britanija) koja nekoliko dana boravi u Beogadu, povodom 60 godina od kada su se dva grada zbratimila, posetila je u utorak, 3. oktobra Narodno pozorište u Beogradu i prisustvovala Pučinijevoj operi „Madam Baterflaj“.

Delegaciju na čelu sa gradonačelnikom Koventrija Tonijem Skiperom,  dočekali su   operativni direktor Samur Ranković i Miroslav Janković, šef marketinga. Oni su ih detaljno upoznali sa istorijom Nacionalnog tetara, organizacionim, tehničkim uslovima i aktuelnim repertoarom.

Tokom boravka u teataru, njihov domaćin bio je i direktor Muzeja Narodnog pozorišta Dragan Stevović sa kojim su obišli zgradu.

U pauzi predstave predstavnike Koventrija kao i delegaciju britanskih  parlamentaraca koja je trenutno gost Narodne skupštine Republike Srbije, pozdravio je upravnik Narodnog pozorišta Dejan Savić, pod čijim vodstvom su solisti, hor i Orkestar izveli predstavu i otvorili opersku sezonu.

Koventri, grad u Velikoj Britaniji, razoren je u Drugom svetskom ratu, a 1957. godine Beograd je Koventriju poslao drvnu građu za obnovu razrušenog pozorišta, koje je zatim, u znak zahvalnosti dobilo ime „Beogradski teatar“.

Pozorište u Koventriju jedno je od najznačajnijih kulturnih centara u Velikoj Britaniji. Repetoar ovog teatra je dramski, sala ima oko 800 mesta, a u okviru pozorišta radi glumačka škola. Poznato je i po tome što su na njegovim daskama članovi legendarne britanske komičarske trupe „Monti Pajton” pri put nastupili na pozorišnoj sceni početkom sedamdesetih.

Galerija