Vesti

Dirigent Aleksandar S. Vujić (1945-2017) sahranjen na Novom bežanijskom groblju u Beogradu

11 septembar 2017

Dirigent, kompozitor, kamerni muzičar i pedagog Aleksandar Šaca S. Vujić, sahranjen je u ponedeljak 11. septembra na Novom bežanijskom groblju u Beogradu.
Vujić je rođen u Senti 1945. godine.
Diplomirao je na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, na tri odseka: za klavir (1968), dirigovanje (1976) i kompoziciju (1983). Magistrirao je 1970. godine na klavirskom odseku. Tokom studija četiri puta je dobio nagradu kao student sa najboljom prosečnom ocenom.

U Narodnom pozorištu u Beogradu, u periodu od 1. maja 1980. do 30. novembra naredne godine bio je zaposlen kao aistent dirigenta Opere i Baleta.

Bio je osnivač prvog privatnog kamernog gudačkog orkestra "Simfonijeta Beograd" kao i "Madrigalskog hora FMU".
Vodio je i orkestar FMU, "Prvo beogradsko pevačko društvo" u dva maha, horove "Braća Baruh" i "Juventus kantat" iz Sombora, a više puta je osvajao zlatne medalje na Međunarodnim horskim olimpijadama i festivalima.

Kao dugogodišnji profesor na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, Aleksandar Vujić je bio poznat po velikom optimizmu, smirenosti, dobronamernosti, pravičnosti i izveo je na put oko 40 generacija muzičara predavajući im "Sviranje partitura", jedan od najvažnijih predmeta za buduće dirigente i kompozitore.

Nagrađena dela su mu objavljivana na više desetina kompakt-disk izdanja u zemlji i inostranstvu, a ceo njegov opus obuhvata više od 100 kompozicija različitog karaktera. Horska muzika zauzimala je posebno mesto u stvaralaštvu Aleksandra Vujića, tako da polovnu njegovog ukupnog opusa predstavljaju upravo horske kompozicije.
Njegove kompozicije, a najviše "Otče naš" i "Kolo" su postale pravi hitovi umetničke muzike, ne samo u Srbiji, nego i u svetu, što je retkost u ovom žanru.

Nosilac je Sretenskog krsta 3. ranga iz 2014. godine, odlikovanja mađarske vlade "Zoltan Kodalj" i Državne medalje Izraela.
Vujić je preminuo 6. septembra Beogradu, u 72. godini.
M.B.