Vesti

Dirigent Dian Čobanov iz Bugarske i bas Sava Vemić, 26. juna gostuju u Verdijevoj „Aidi“, Sanja Kerkez u naslovnoj ulozi

24 jun 2019

Dirigent Dian Čobanov iz Bugarske i mladi srpski operski pevač, bas Sava Vemić, gostovaće 26. juna (19,00) u Verdijevoj „Aidi“.

Naslovnu ulogu pevaće sopran Sanja Kerkez, a u ansamblu su i Jelena Vlahović (Amneris), Dušan Plazinić (Radames), Mihailo Šljivić (Kralj), Sava Vemić (Ramfis), Vuk Zekić (Amonasro), Ivanka Raković Krstonošić (Sveštenica) i Mihailo Otašević (Glasnik).

Jedna od najpoznatijih svetskih opera, "Aida", premijerno je izvedena 10. aprila 2013. godine na Velikoj sceni pod upravom nemačkog dirigenta Pitera Leonarda i u režiji gosta iz Bugarske Ognjana Draganova.

Scenografiju su kreirali Dejan Miladinović i Miraš Vuksanović, kostime Milanke Berberović obnovila je Katarina Grčić, koreografiju je uradio Konstantin Kostjukov, izbor video materijala pripremio je Dejan Miladinović, a za video produkciju bio je zadužen Petar Antonović.

Čobanov, dirigent mlađe generacije, osvojio je brojna priznanja i nagrade na međunarodnim dirigentskim takmičenjima.

Magistrirao je na Državnoj muzičkoj akademiji (Sofija) i na Univerzitetu za scenske umetnosti i muziku u Beču, Austrija.

Sarađivao je s brojnim evropskim orkestrima. 

Od sezone 2013/14 obavlja funkciju generalnog direktora Nacionalne opera u Plovdivu.
 
Posle studija Fakulteta muzičkih umetnosti u Beogradu, Vemić se usavršavao u Operskom studiju Metropoliten opere u Njujorku, gde je i započeo opersku karijeru.

Tokom školovanja u Beogradu radio je sa profesorima koji su afirmisani i kao operski pevači – Tanjom Obrenović i Nikolom Mijailovićem.

U sezoni 2016/17. debitovao je kao Veliki sveštenik u „Nabuku“ u Metropolitenu, pod vođstvom Džejmsa Livajna. 

Sa Bostonskim simfonijskim orkestrom mladih peva Grjemina („Evgenije Onjegin“), a nastupa i u Karnegi holu kao bas solo u Hajdnovoj misi „Lord Nelson“, u Nacionalnom teatru Gvatemale (Sparafučile u „Rigoletu“)…
M.B.