Vesti

DIRIGENTU NARODNOG POZORIŠTA ĐORĐU PAVLOVIĆU URUČENA VUKOVA NAGRADA

8 februar 2017

Vukova nagrada za 2016. godinu, koju dodeljuje Kulturno-prosvetna zajednica (KPZ) Srbije, uručena je u sredu 8. februara dirigentu Narodnog pozorišta u Beogradu Đorđu Pavloviću.
Na svečanosti održanoj u zgradi Predsedništva Republike Srbije, priznanje je primio iz ruku generalnog sekretara KPZ Živorada Ajdačića, predsednika žirija kompozitora prof. Svetislava Božića i člana žirija književnika Ljubivoja Ršumovića.
Jednoglasnu odluku doneo je žiri u kojem su, pored Božića i Ršumovića, bili i akademski slikar prof. Momčilo Antonović, pisac Milovan Vitezović, dramska umetnica Rada Đuričin, istoričar Žarko Dimić, muzički umetnik Bora Dugić i književnici prof. Dragan Mraović i Selimir Radulović.
Priznanje se dodeljuje za naročite rezultate ostvarene u stvaralačkom radu na širenju kulture, obrazovanja i nauke, a osim Pavlovića, dobitnici su i kompozitor Miroljub Aranđelović Rasinski, teolog Dragan Vukić, OŠ "Braća Aksić" iz Lipljana, istoričar umetnosti Delfina Rajić, dramska umetnica Ljiljana Stjepanović...
Jedno od najprestižnijih priznanja u zemlji, Vukova nagrada, namenjena pojedincima i ustanovama za izuzetan doprinos razvoju kulture u Srbiji i svesrpkkom kulturnom prostoru, ove godine dodeljena je 53. put.
M.B.