Vesti

Dve predstave Narodnog pozorišta u zvaničnoj selekciji trećeg „Pozorišnog proleća“ u Šapcu

9 mart 2018

Treći teatarski festival „Pozorišno proleće“ biće održan od 16. do 23. aprila u Šapcu, a Narodno pozorište u Beogradu zastupljeno je u zvaničnoj selekciji sa dve predstave – „Carstvo mraka“ i „Carstvo nebesko – epika Balkanika“.

Na konferenciji za novinare, održanoj 9. marta u Muzeju Nacionalnog teatra, saopšteno je da će u selekciji Zorana Karajića, koji je i direktor festivala, biti izvedene i predstave „Urnebesna tragedija“ (Atelje 212), „Mala mađarska pornografija“ (Novosadsko pozorište), „Tako je ako vam se čini“ (Jugoslovesnko dramsko pozorište), „Rubište“ (Šabačko pozorište) i „Iz života insekata“ (Beogradsko dramsko pozorište).

U stručnom žiriju biće reditelj i jedan je od najpoznatijih predstavnika jugoslovenskog filmskog pokreta „Crni talas“ Karpo Aćimović Godina iz Ljubljane, makedonski glumac Nikola Ristanovski i reditelj Aleksandar Lukač iz Toronta.

U čast nagrađenih, poslednjeg dana festivala premijerno će biti izvedena predstava „Banović Strahinja“, po tekstu Borislava Mihajlovića Mihiza, u režiji Nebojše Bradića.

U okviru pratećeg programa festivala planirano je izvođenje nekoliko monodrama, javno čitanje dramskih tekstova koji su ušli u najuži izbor na konkursu za „Sterijinog pozorja“, biće održane promocije knjiga i časopisa za kulturu i umetnost...

Drama „Carstvo mraka“ prema tekstu Lava Nikolajeviča Tolstoja, u režiji Igora Vuka Torbice, premijerno je izvedena 24. marta prošle godine na Sceni “Raša Plaović”.

Uloge tumače Olga Odanović (Matrjona), Hana Selimović (Anisja), Vanja Ejdus (Akuljina), Ljubomir Bandović (Petar), Anastasia Mandić (Kuma), Nebojša Ljubišić (Aćim), Ivan Đorđević (Nikita), Nikola Vujović (Mitrić), Ivana Šćepanović (Marina), Novak Radulović (Svat) i devojčica Jelena Blagojević (Anjutka).

Predstava „Carstvo nebesko – epika Balkanika“, u režiji Jerneja Lorencija, premijerno je izvedena jesenas, 26. septembra u okviru 51. Bitefa, a u podeli su Olga Odanović, Nada Šargin, Nataša Ninković, Hana Selimović, Branko Jerinić, Nikola Vujović, Bojan Žirović, Milutin Milošević i Slaven Došlo.
M.B.