Vesti

Ekipa Narodnog pozorišta u Belgiji priprema predstavu „Noćni pisac" po tekstu i u režiji Jana Fabra, premijera 22. februara na Sceni „Raša Plaović"

17 februar 2020

Ekipa Narodnog pozorišta, na čelu sa prvakom Drame Slobodanom Beštićem, priprema u Belgiji predstavu „Noćni pisac" po tekstu i u režiji Jana Fabra.

Ova monodrama sprema se prema najnovijem, trećem delu trilogije „Noćni dnevnik“ tog čuvenog belgijskog pozorišnog reditelja, scenariste, koreografa, scenografa i likovnog umetnika, a premijera će biti održana u subotu 22. februara (20,00) na Sceni „Raša Plaović”. 

„Treća knjiga je pisana jednostavno, sastavljena je iz kratkih rečenica, aforizama, ne razvija se hronološki kao prve dve, već se nameću određene teme za koje nije bitno kada su napisane. Ovde nije reč o nekoj stručnoj analizi teatra, daleko od toga, već se radi o jednoj ljudskoj priči, veoma duhovitoj, ponekad bolnoj, zato što Fabr vrlo surovo opisuje svoje probe. Ja tekst ne čitam kao književni kritičar, već kao glumac i tražim njega u tome, ta njegova mesta duhovitosti, poezije... i način kako ću to da plasiram“, kaže Slobodan Beštić.

„Noćni pisac" je vizionarska i razoružavajuća himna subverzivnom i intrigantnom umetniku Janu Fabru. Njegovi lični dnevnici predstavljaju intimnu i provokativnu autobiografiju.

Slobodan Beštić nam donosi jedinstveni svet Fabrovog „Noćnog pisca" i izvodi njegov tekst na sceni. Ovo je izvanredna prilika da se otkriju Fabrovi zanimljivi „Noćni dnevnici" kao i njegovi poetski (dramski) tekstovi. Ovom prilikom se publici ne predstavlja vizuelni umetnik i pozorišni stvaralac Fabr; umesto toga, „Noćni pisac" se fokusira na Fabrov stvaralački aspekt koji često ostaje u senci – njegove tekstove. 

Predstava „Noćni pisac“, koju Narodno pozorište u Beogradu priprema u saradnji sa Kulturnim centrom Beograda, Narodnim muzejom i pozorišnom trupom Trablejn iz Antverpena, biće na redovnom repertoaru Scene „Raša Plaović“ i posle premijernog izvođenja. 
M.B. 

Photo: Guido de Vos

Galerija