Vesti

Ekskluzivno izvođenje opere "Toska" 14. maja u Sava centru, karte u prodaji od 25. aprila

19 april 2018

Ekskluzivno izvođenje opere „Toska“ Đakoma Pučinija održaće se 14. maja u Sava centru, povodom obeležavanja 41. rođendana tog beogradskog kongresnog, kulturnog i poslovnog centra.

Italijanski institut za kulturu u Beogradu u saradnji sa Narodnim pozorištem u Beogradu, Sava centrom i Fondacijom Pučinijevog festivala iz mesta Tore del Lago, predstavlja operu „Toska“ u godini u kojoj se proslavlja i 150 godina od osnivanja Narodnog pozorišta u Beogradu.

Povodom ovog događaja, 19. aprila održana je konferencija za medije na kojoj su govorili direktor Italijanskog instituta za kulturu u Beogradu Davide Skalmani, urednik programa Sava Centra Aleksandar Simić i v.d. direktora Opere Narodnog pozorišta u Beogradu Janko Sinadinović.

Tom prilikom je, između ostalog, ukazano da će po prvi put maestralne italijanske scenografije, svojstvene velikom teatru na otvorenom prostoru, biti upotrebljene na sceni Sava centra.
Postavka "Toske" je produkcija Pučinijevog festivala iz Tore Del Laga, mesta u kojem je Pučini živeo i koje ga je inspirisalo za mnoga njegova dela.

Ovaj festival je najznačajniji događaj posvećen Pučiniju koji se odvija svake godine u prisustvu više hiljada gledalaca. Posebna pažnja se posvećuje scenografijama koje su pravo umetničko i tehničko remek-delo. Ovoj produkciji "Toske" poseban pečat dao je reditelj Enriko Vancina, koji je i sam muzičar, inače veoma poznat i u svetu italijanske kinematografije.
Scenografija ima fundamentalnu ulogu u dramskom razvoju opere čija kulminacija se dešava u finalu u kojem se ističu vizuelnost i utisak koji scena ostavlja na publiku. Muzika, drama i scenografija stapaju se u veliki spektakl.

Biće to jedinstvena prilika da se čuju glasovi italijanskih solista Paolete Maroku (Toska), Darija Di Vjetrija (Kavaradosi) i Alberta Gazalea (Skarpija) pod dirigentskim vođstvom Alberta Veronezija, predsednika Fondacije Pučinijevog Festivala iz Tore Del Laga.

Narodno pozorište u Beogradu učestvovaće sa svojim solistima, Orkestrom i Horom.

Na konferenciji je rečeno da gostovanje „Toske“ predstavlja saradnju koja slavi kulturne odnose između Italije i Srbije, a u znaku velikog muzičara i operskog kompozitora 20. Veka Đakoma Pučinija.

Ulaznice po ceni od 600, 900, 1200 i 1500 dinara mogu da se kupe od 25. aprila na blagajnama Sava centra, Narodnog pozorišta i prodajnim mestima Eventima. .
M.B.