Vesti

GLUMICA JELENA MILA GOSTOVALA NA SCENI „RAŠA PLAOVIĆ“ SA MONODRAMOM „CARICA JELENA“

26 septembar 2013

Glumica Jelena Mila gostovala je u subotu 5. oktobra na Sceni "Raša Plaović" sa monodramom "Carica Jelena", po tekstu Silvane Hadži Đokić i u produkciji "M.A.M.M.A & Justin Theatre Production" iz Švedske.

Predstava o životu majke cara Konstantina, urađena je na inicijativu profesora teologije Oca Radovana Bigovića (1956. - 2012.), a povodom obeležavanja 17. vekova od donošenja Milanskog edikta.
Monodrama opisuje život Svete Jelene: njeno detinjstvo bez roditelja, zaljubljivanje u Konstancija Hlora - vojskovođu i kasnije imepratora rimskog - oca Konstantina Velikog, preko surovih borbi za prevlast na Rimskom dvoru.
Takođe, ona prati i Jelenin život sve do njenog izbeglištva u Jerusalim gde pronalazi Sveti Krst na kojem je bio razapet Božji Sin, uz oprost sinovljevih greha.
Posle predstave na sceni je održan i okrugli sto na kojem je, pored Jelene Mile i Silvane Hadži Đokić, učestvovao i dramaturg Narodnog pozorišta Slavko Milanović.
Monodrama "Carica Jelena" premijerno je izvedena na srpskom jeziku 2. i 3. aprila ove godine u Bulevar teatru u Stokholmu.
M.B.