Vesti

Godišnja strukovna priznanja UBUS-a za sezonu 2016/17: Igoru Pastoru Nagrada „Nataša Bošković“, a Dejanu Kolarovu „Smiljana Mandukić“

19 oktobar 2017

Udruženje baletskih umetnika Srbije (UBUS), svake godine uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, dodeljuje strukovne nagrade zaslužnim umetnicima u oblasti umetničke igre, a među ovogodišnjim laureatima nalaze se i dvojica solista Baleta Narodnog pozorišta u Beogradu Igor Pastor i Dejan Kolarov.

Pastoru je pripala Nagrada „Nataša Bošković“, koja se dodeljuje za najbolju interpretaciju klasičnog ili neoklasičnog stila u oblasti baletske umetnosti, dok je Kolarov dobitnik Nagrade „Smiljana Mandukić“ za najbolju plesnu interpretaciju u oblasti savremene umetničke igre.

Pastor je nagrađen za ulogu Bazila u predstavi „Don Kihot“ u koreografiji Vladimira Vasiljeva, a u obrazloženju žirija navodi se da ovaj umetnik „poseduje poseban umetnički senzibilitet i sa dozom zrelosti, ali i mladalačkog ushićenja veoma promišljeno pristupa ostvarenju uloge kojom pleni publiku“.

Stručni žiri istakao je u svom obrazloženju da je Kolarov, koji je nagrađen za ulogu Služavke u baletu „Duga božićna večera“, u koreografiji Radu Poklitarua, „umetnik koji svaki put iznova, u zavisnosti od uloge, istražuje svoje telo, te  prevazilazi granice koreografije i zadatka“.
„On veoma mudro koristi simbolične kodove glume, koji komuniciraju sa publikom, dajući sebe u potpunosti, što doprinosi virtuoznom izrazu na sceni“, navodi se u obrazloženju.

Pastoru i Kolarovu priznanja će biti uručena na prvom narednom izvođenju predstava „Don Kihot“, odnosno „Duga božićna večera“.

Inače, strukovne nagrade zaslužnim umetnicima u oblasti umetničke igre, proglašavaju se svake godine na dan rođenja našeg proslavljenog koreografa Dimitrija Parlića, 23. oktobra.
Tim povodom, u ponedeljak u 14 časova, u foajeu II galerije Narodnog pozorišta u Beogradu biće održana svečanost u okviru koje je planirana i dodela Nagrade za životno delo UBUS-a dr Svenki Savić, koja je svojim višedecenijskim zalaganjem kako na umetničkom, tako i na naučnom nivou trajno zadužila baletsku umetnost.

Specijalna nagrada za inovativni pristup u oblasti savremenog plesnog teatra pripala je predstavi „Lumi“, koreografa Marka Milića, u kojoj se zapaža studiozan rad što ovo ostvarenje čini stilski homogenim, bogato značenjima i smislom, a vizuelno aktraktivno.

Ove godine, na predlog žirija Nagrade „Smiljana Mandukić“, biće dodeljeno i Specijalno priznanje Katarini Stojkov Slijepčević za celokupan doprinos afirmaciji savremene umetničke igre.

Nagrada „Dimitrije Parlić“, za najbolje koreografsko ostvarenje premijerno izvedeno u toku jedne pozorišne sezone, kao i domaćim koreografima za celokupan koreografski opus, prema odluci članova žirija, ove godine nije dodeljena, zato što „nijedna produkcija ne dostiže kriterijume za ovu, najznačajniju nagradu u oblasti umetničke igre u celosti“.
„Žiri je mišljenja da bi oblast umetničke igre morala biti snažnije podržana, u svakom smislu i izrazio iskrenu želju i nadu da će ubuduće projekti naših stvaralaca zavredeti veću finansijsku potporu, a samim tim će i njihova ostvarenja dobiti mogućnost šireg i vidljivijeg prisustva na našim scenama“, navodi se u obrazloženju.
M.B.