Vesti

Gost iz Italije Jakopo Sipari di Peskaseroli dirigovao izvođenjem Verdijeve „Aide“

10 april 2019

Operom Đuzepa Verdija „Aida“, koja je 10. aprila izvedena na Velikoj sceni, tačno na šestu godišnjicu od premijere, dirigovao je maestro iz Italije Jakopo Sipari di Peskaseroli, čest gost Narodnog pozorišta u poslednje dve godine.

Bilo je to 21. izvođenje popularne opere u ovoj produkciji, naslovnu ulogu egipatske robinje i etiopske princeze pevala je sopran Jasmina Trumbetaš Petrović, mecosopran Dragana del Monako tumačila  je ulogu Amneris, Aidine suparnice koja se bori za ljubav Radamesa koga je dočarao tenor Janko Sinadinović.

Uloge su ostvarili i Vuk Zekić (Amonasro), Ivan Tomašev (Ramfis), Mihailo Šljivić  (Kralj), Tatjana Mitić (Sveštenica) i Mihailo Otašević (Glasnik).

U predstavi su učestvovali Orkestar, Hor i Balet Narodnog pozorišta u Beogradu.

Koncertmajstor je bila Edit Makedonska, a šef Hora Đorđe Stanković.

Premijera ovog remek-dela operske umetnosti, čija je radnja smeštena u drevni Egipat, održana je 10. aprila 2013. godine u režiji gosta iz Bugarske Ognjana Draganova.

Scenografiju su kreirali Dejan Miladinović i Miraš Vuksanović, kostime Milanke Berberović obnovila je Katarina Grčić, koreografiju je uradio Konstantin Kostjukov, izbor video materijala pripremio je Dejan Miladinović, a za video produkciju bio je zadužen Petar Antonović.

Ovo je, u poslednjih godinu dana, bio drugi nastup Peskaserolija u „Aidi“, na sceni Narodnog pozorišta, u kojem je prvi put gostovao 21. januara 2017. godine kada je dirigovao baletom „Krcko Oraščić“.

U međuvremenu, po jednom je bio za dirigentskim pultom i na izvođenju opera „Nabuko“,„Moć sudbine“ i „Otelo“, kao i baleta „Uspavana lepotica“
M.B. 

Jakopo Sipari di Peskaseroli

Rođen je 1985. godine.

Kao gostujući dirigent je nastupao sa Nacionalnim simfonijskim orkestrom Ukrajine, Simfonijskim orkestrom RTS-a, Filharmonijskim orkestrom Beneventa, Simfonijskim orkestrom „Pučinijana“, Simfonijskim orkestrom „Operski festival Pompeja“, Simfonijskim orkestrom „Operski festival Belini“, Simfonijskim orkestrom „Operski festival Taormina“, Simfonijskim orkestrom „Festival Euromediteraneo“, zatim sa Horom Rimske opere, Horom „Arkum“, Sicilijanskim lirskim horom, Lirskim horom „Đuzepe Verdi“ i Internacionalnim operskim horom; čime je ostvario zavidnu muzičku produkciju i zahvaljujući tome je postao dobitnik brojnih nagrada.

Studirao je klavir, kompoziciju i pevanje, a diplomirao je na Konzervatorijumu „A. Kasela“ u L'Akvili.

Nastavio je da se usavršava u Italiji i inostranstvu kod maestara: Maura Kardija, Alesandra Sbordonija, Acia Korgija, Sandra Rančitelija, Sezara Skartona, Hosea Maria Skiutoa, Mirta Herera, Marija Moska, Aurelija Jakolena i Marija Kjara Pavonea.

Njegove nastupe uvek podržavaju najvažnije institucije Italije i Evrope.