Vesti

Gostovanje 7. aprila na Sceni „Raša Plaović“: „Orkanski visovi“, koprodukcija Kraljevskog pozorišta „Zetski dom“ i Festivala „Barski ljetopis“

30 mart 2019

Predstava „Orkanski visovi“ u režiji Dore Ružđak Podolski, za koju je, po motivima istoimenog romana Emili Bronte, dramatizaciju napisala Stela Mišković, biće izvedena 7. aprila (20,30) na Sceni „Raša Plaović“. 

Komad je urađen u koprodukcija Kraljevskog pozorišta „Zetski dom“ i Festivala „Barski ljetopis“.

Reč je o prvoj pozorišnoj postavci tog klasika engleske i evropske književnosti na Balkanu, a premijere su održane 20. jula 2017. godine u Starom Baru i 24. oktobra na Cetinju.

„“Roman govori o ljudskim manama sasvim otvoreno, on ne skriva čoveka i njegove svetle i mračne strane. Bronte vrlo hrabro sprovodi tabu temu zlostavljanog deteta, Hitklifa, koji dolazi u tuđu porodicu bez ikakvog pedigrea. Sa tom tematikom, usvajanjem dece, mi se i danas mučimo. Radeći na ovom komadu uvidela sam da Bronte prvi put u istoriji književnost govori o razvodu. Bronte je samim tim hroničar svega što se nama danas događa. Mi živimo slobodnije, ali istovremeno opterećenije. Uvek sam smatrala da čovek po suštni i potrebama uvek ostaje isti, samo se socijalna struktura menja, način na koji nas društvo ograničava”, smatra rediteljka Ružđak Podolski.

Uloge tumače Miloš Pejović, Ana Vučković, Katarina Krek, Dejan Ivanić, Branka Stanić, Emir Ćatović, Jelena Simić, Simo Trebješanin i Ognjen Raičević. 

Scenografiju je uradila Jelena Tomašević, kostime Lina Leković, a muziku Slobodanka Bobana Dabović.
Za dizajn svetla bio je zadužen Elvis Butković.
M.B.