Vesti

Gostovanje predstave "Živi su, nije smešno", u koprodukciji Teatra Puls iz Lazarevca i Regionalnog pozorišta Novi Pazar, 24. juna na Sceni “Raša Plaović”

21 jun 2019

Predstava "Živi su, nije smešno", po tekstu Milice Piletić i Jovana Grujića, koji potpisuje i režiju, gostovaće 24. juna (20,30) na Sceni “Raša Plaović”.

Komad inspirisan karakterima, biografijama likova i motivima iz Nušićevih komedija, nastao je u koprodukciji Teatra Puls iz Lazarevca i Regionalnog pozorišta Novi Pazar.

“Velike ambicije, a nikakve sposobnosti. To je zaključak koji se nameće kada se pomisli na bilo koji od likova iz Nušićevih komedija. Uz nikakve sposobnosti dolazi i slabost karaktera. Uz slabost karaktera dolazi do moralnog posrnuća, a nakon toga pad uz podsmeh i osude društva, sramota, a zatim povlačenje. Bar je tako to bilo kod Nušića, koji, na žalost, nikad nije bio aktuelniji”, kaže Jovan Grujić.

Prema njegovim rečima, to znači da još uvek nisu iskorenjeni problemi o kojima je pisao. 

“Možda nikad i neće. Možda je to i nemoguće. Možda se nama samo tako čini. On je ukazivao na bolesti društva koje bi mogle da prerastu u epidemiju, na izvesne pojave sa margina, na ljude koji žele vrh piramide društvenog statusa. I ne biraju sredstva da tamo stignu: pohlepni, pohotni, samoljubivi, gramzivi, vlastoljubivi, željni slave i moći”, ukazuje Grujić i napominje da su se on i Milica Piletić, inspirisani karakterima, biografijama likova i motivima iz Nušićevih komedija, usudili da uđu u avanturu stvaranja potpuno nove drame i predstave koja te likove izmešta u sasvim nove okolnosti. 

“Pošli smo od ubeđenja da ti likovi žive i danas oko nas, da ih srećemo na ulici, u kući, na poslu, da živimo sa njima. Pitanje je kako mi reagujemo na njihove „ambicije“? Šta je sa društvenom osudom nekih pojava i da li postoji? Koliko je društvo postalo neosetljivo na ovakve pojave, a koliko „ambiciozni“ pojedinci na osude? Pitamo se šta smo iznedrili, a šta ćemo tek iznedriti?”, dodao je Grujić.

Uloge tumače Darko Bjeković, Aleksandar Trmčić, Uglješa Spasojević, Lazar Maksić, Rifat Rifatović, Jelena Cvijetić, Mihailo Laptošević, Boba Stojimirović, Dušan Živanić, Ana Ćuk, Kristina Jevtović i Maja Jovanović.

Scenografiju je uradila  Nevena Šurlan, kostimografkinja je Sonja Kotorčević, koreografkinja Irina Mitrović, a kompozitorka Tatjana Mrđa.

Predstava je premijerno izvedena 17. decembra prošle godine u Lazarevcu.
M.B.