Vesti

Jakopo Sipari di Peskaseroli dirigovao izvođenjem Verdijevog „Nabuka“

2 decembar 2017

Verdijevim „Nabukom“, koji je bio na repertoaru Velike scene u subotu 2. decembra, dirigovao je gost iz Italije Jakopo Sipari di Peskaseroli.

Na taj način, priznati italijanski umetnik, jedan od najizražajnijih dirigenata svoje generacije i glavni dirigent Fondacije „Festival Pučinijano“, najvažnijeg evropskog lirskog festivala, ponovo je, posle pauze od pola godini, nastupio u Narodnom pozorištu gde je 25. maja sa velikim uspehom dirigovao izvođenjem baleta Petra Iljiča Čajkovskog „Uspavana lepotica“.

Naslovnu ulogu u „Nabuku“, jednom od najpopularnijh Verdijevih operskih spektakala, pevao je bariton Dragutin Matić.

Popularnost ovog dela ne jenjava ni do današnjih dana, zahvaljujući pre svega ubedljivim horskim epizodama i dramatičnom tretmanu, koji osim Nabuka, imaju još dva noseća lika opere – Abigaila i Zakarija koje su dočarali sopran Sanja Kerkez i bas Nenad Jakovljević.

Uloge su ostvarili i Ljubica Vraneš (Fenena), Aleksandar Dojković (Ismail) Đorđe Tomić (Veliki sveštenik), Darko Đorđević (Abdalo) i Tatjana Mitić (Ana).

U predstavi su učestvovali Orkestar i Hor Narodnog pozorišta u Beogradu.

Koncermajstor je bila Edit Makedonska, a šef Hora Đorđe Stanković.

„Nabuko“ je premijerno izveden 10. oktobra 2007. godine u režiji gosta iz Bugarske Ognjana Draganova.

U međuvremenu, obnovu predstave uradila je Ivana Dragutinović Maričić.

Scenografiju je kreirao Aleksandar Zlatović, a kostime Ljiljana Dragović.

Libreto za ovu operu u četiri čina, praizvedenu 1. marta 1842. godine u milanskoj Skali, napisao je Temistokle Solera na osnovu baleta Antonija Kortezija, odnosno drame „Nabukodonosor“ Ogista Anisea-Buržoaa i Fransisa Kornija.
M.B.

Jakopo Sipari di Peskaseroli

Rođen je 1985. godine.

Kao gostujući dirigent je nastupao sa Nacionalnim simfonijskim orkestrom Ukrajine, Simfonijskim orkestrom RTS-a, Filharmonijskim orkestrom Beneventa, Simfonijskim orkestrom „Pučinijana“, Simfonijskim orkestrom „Operski festival Pompeja“, Simfonijskim orkestrom „Operski festival Belini“, Simfonijskim orkestrom „Operski festival Taormina“, Simfonijskim orkestrom „Festival Euromediteraneo“, zatim sa Horom Rimske opere, Horom „Arkum“, Sicilijanskim lirskim horom, Lirskim horom „Đuzepe Verdi“ i Internacionalnim operskim horom; čime je ostvario zavidnu muzičku produkciju i zahvaljujući tome je postao dobitnik brojnih nagrada.

Studirao je klavir, kompoziciju i pevanje, a diplomirao je na Konzervatorijumu „A. Kasela“ u L'Akvili. Nastavio je da se usavršava u Italiji i inostranstvu kod maestara: Maura Kardija, Alesandra Sbordonija, Acia Korgija, Sandra Rančitelija, Sezara Skartona, Hosea Maria Skiutoa, Mirta Herera, Marija Moska, Aurelija Jakolena i Marija Kjara Pavonea.

Njegove nastupe uvek podržavaju najvažnije institucije Italije i Evrope.

Jakopo Sipari di Peskaseroli je i zimus, 21. januara, takođe bio gost Narodnog pozorišta, i tom prilikom je dirigovao izvođenjem baleta „Krcko Oraščić“, na muziku Petra Iljiča Čajkovskog, u koreografiji Konstantina Kostjukova.