Vesti

Javno čitanje komada Tanje Šljivar ,,Kao i sve slobodne djevojke“, u režiji Ivane Vujić, 23. aprila u ,,Radionici“, novom scenskom prostoru Narodnog pozorišta u Beogradu

5 april 2019

Javno čitanje komada Tanje Šljivar ,,Kao i sve slobodne djevojke“, u režiji Ivane Vujić, biće održano 23. aprila (19,00) u ,,Radionici“, novom scenskom prostoru Narodnog pozorišta u Beogradu, u Ulici Gundulićev venac 50.  

Polazna tačka za dramski tekst „Kao i sve slobodne djevojke“ je istinit(?) događaj o kojem je, krajem 2014. godine izveštavano u bosanskim, i internacionalnim medijima – slučaj ,,kolektivnog zatrdunjivanja” sedam bosanskih tinejdžerki, tokom kratke školske ekskurzije. Sedam trinaestogodišnjih devojčica, sedam scena i sedam monologa čine formalno-tematski okvir drame, u kojoj je nepouzdanost sećanja i iskaza devojčica jedina konstanta. Testovi za trudnoću, Skype, Instagram, američki pop, njihove babe, kritička teorija, šovinistička pornografija, patrijarhalna kaljuga malog mesta i abortusi su neka od tematskih čvorišta teksta. 

„Kao i sve slobodne djevojke” je dramski tekst o neophodnosti da se ode drugde da bi se u potpunosti realizovala sopstvena seksualnost, o neophodnosti da se ode drugde da bi se odlučivalo o sopstvenom telu, o neophodnosti da se ode drugde da bi se odlučivalo o sopstvenom životu. Sedam devojčica u sedam monologa žele da nam ispričaju sve, izuzev kako su to zatrdunele na ekskurziji, zaista. 

Ovaj tekst je praizveden u pozorištu Deutsches Theater u Berlinu, a ta predstava je pozvana na ovogodišnje izdanje festivala ,,Sterijino pozorje”. Postavljen je i na sceni pozorišta Theater Paderborn, a u radijskoj verziji snimljen za WDR Radio u Kelnu. 

Konceptualna režija scenskog čitanja Ivane Vujić podrazumeva podelu u kojoj će monologe sedam tinejdžerki čitati većina glumica i glumaca iz ansambla Narodnog pozorišta, koji u poslednjih pet godina nisu imali premijeru na matičnoj sceni. 

Ovakav gest izlaže materijalne uslove rada u Narodnom pozorištu, te čini članice i članove ansambla vidljivijima, a njime se ujedno predstavlja i umetnički rad nove direktorke Drame i upravnice Narodnog pozorišta.

Ovim događajem otvara se serija scenskih čitanja na sceni ,,Radionica” Narodnog pozorišta, na Gundulićevom vencu, u okviru koje će jednom mesečno biti čitani savremeni dramski tekstovi iz regiona, u režiji reditelja i rediteljki mlađe generacije, a u izvođenju ansambla Narodnog pozorišta. 

Na fotografijama: sa čitaćih proba u biblioteci Narodnog pozorišta