Vesti

Knjaževsko-srpski teatar iz Kragujevca 14. novembra gostuje na Sceni “Raša Plaović” sa predstavom “Džast merid”

6 novembar 2018

Ansambl Knjaževsko-srpskog teatra iz Kragujevca gostovaće 14. novembra na Sceni “Raša Plaović” sa predstavom “Džast merid”, po tekstu Dunje Petrović i u režiji Vojina Vasovića.

Ova savremena priča, prema rečima autorke teksta, dešava se sada i ovde, u vremenu, u kome se više živi od snalažljivosti nego od novca i gde je dovijanje postalo gotovo zanimanje po sebi.

„To je bila polazna tačka mog komada. I zato su glavni likovi majstori upravo tog zanata. Lepi ima krupne ambicije, iako je trgovac na sitno; muljator koji živi od danas do sutra u neprestanim pokušajima da se domogne lake love... ili bilo kakve love. Vektor je uštogljeni fizičar, jedan od onih preškolovanih, nesnađenih ljudi. Od njega se uvek mnogo očekivalo, baš kao što se i sada mnogo očekuje... da plati čak tri zaostale kirije. I treći među njima, Dobrica, mladoženja. On je zaglavljen u dugoj vezi, koja je mnogo više od toga – to je zajednica... ekonomska. Pošto je u poziciji u kojoj je izdržavan od strane svoje devojke, onda i on mora da izdržava štošta... recimo, njenu majku u čijem stanu živi. To su ljudi koje svako ima u svom okruženju. Ali nisu samo oni slika nas. Sandra, Dobričina devojka, ne samo da je morala da ode u „beli svet“ Arapskih Emirata, već se bavi lajf koučingom, izmišljenim zanimanjem za sve koji ne umeju da žive sa sobom. Njena majka opterećena je podmlađivanjem u trci sa vremenom koje ju je pregazilo. Ciga Džomla rentira sopstenve burme za kesicu lešnika, Rubeola mašta da postane volonter, crkve skupljaju lajkove na fejsbuku, dok im popovi imaju zabranu izlaska iz zemlje, a niču i fantomske agencije u kojima se traži „preko 25 godina radnog iskustva i do 30 godina starosti“. E u takvim okolnostima, ovi momci moraju da organizuju svadbu za 10 dana sa 0 dinara. A zašto svadbu, ako ne zbog papira - zar ima jačeg povoda da se neko upusti u tu avanturu danas?! I dok bi se u Nemačkoj, recimo, ovaj komad smatrao komedijom apsurda, ovde se, na žalost, više čini kao realizam. Naravno, uvila sam ga u lagani vodviljski format, kako bi nas prevashodno terao na smeh, ali za one koji vole da čitaju između žanrova, biće tu i ozbiljnijeg štiva. A srećan kraj se podrazumeva, jer “ako nije dobro, to onda i nije kraj”, smatra Dunja Petrović.

U predstavi igraju Čedomir Štajn, Dušan Stanikić, Nikola Milojević, Miroslav Petrović, Marina Perić Stojanović i Aleksandar Milojević. 

Scenograf je Ana Kolbjanova, kostimograf Jelena Janjatović, a kompozitor Dragoslav Tanasković Trnda.
M.B.