Vesti

Koncert mecosoprana Nataše Jović Trivić “Omaž Musorgskom”, 15. novembra na Sceni “Raša Plaović

12 novembar 2018

Koncert mecosoprana Nataše Jović Trivić pod nazivom "Omaž Musorgskom" - Svečani javni čin predstavljanja rezultata doktorskog istraživanja na temu "Vokalno interpretativni zahtevi u pesmama i arijama Modesta Musorgskog", biće održan 15. novembra (20,00) na Sceni “Raša Plaović.
 
Uz klavirsku pratnju Milivoja Veljića, prvakinja Opere Narodnog pozorišta u Beogradu izvešće tri ciklusa pesama - "Dečija soba", "Bez sunca" i "Pesme i igre smrti" kao i arije Marine Mnišek iz opere "Boris Godunov" i Gatanje Marfe iz opere "Hovanščina".
 
Mentor je prof.emeritus Radmila Bakočević, komentor red.prf.dr Sonja Marinković, dok je režija koncerta poverena Vladanu Đurkoviću.
 
Besplatne ulaznice mogu da se preuzmu na blagajni Narodnog pozorišta u Beogradu.
 
Modest Petrovič Musorgski je jedan od najvećih i najznačajnijih ruskih kompozitora XIX veka. Neumoljiv prema nepravdi, opisivao je u svojim delima ljudsku patnju i stradanje kao gnevan kritičar društva toga vremena.
 
Umetnost Modesta Musorgskog je svoj uticaj izvršila daleko van granica Rusije. Njegove bogate, smele i izražajne harmonije su izazvale pažnju Debisija i Ravela, dok je vokalni realizam uticao na stvaralaštvo Janačeka i slovenskih kompozitora.
 
Stvaralaštvo Modesta Musorgskog je decenijama ispred njegovog vremena, te se njegov pravi značaj shvata tek danas.
M.B.