Vesti

Koncert Operskog studija "Borislav Popović" povodom Svetskog dana muzike, 21. juna na Sceni "Raša Plaović"

15 jun 2018

Koncert Operskog studija "Borislav Popović", povodom Svetskog dana muzike, biće održan u četvrtak 21. juna (20,00) na Sceni „Raša Plaović“.

Na programu će biti izbori scena iz opera „Ljubavni napitak“, „Rigoleto“, „Don Đovani“, „Madam Baterflaj“, „Evgenije Onjegin“ i „Karmen“.

Uz klavirsku pratnju Mladena Stefanovića i Stefana Zekića, nastupiće polaznici Operskog studija Mina Gligorić, Stevan Karanac, Milan Mladenov, Isidora Stevanović, Vesna Marković, Marko Pantelić, Svjetlana Đokić, Biljana Jovanović, Milan Mladenov, Nevena Milošević, Siniša Radin, Ilija Đekić, Nikola Basta i Rastko Radumilo.

Izbor kostima uradila je Katarina Grčić Nikolić, a dekora Dunja Kostić.

U umetničkom rukovodstvu Operskog studija su vokalni pedagog dr Sofija Pižurica, rediteljka Ivana Dragutinović Maričić, dirigent Stefan Zekić i glumac Andreja Maričić (saradnik za scenski pokret i govor).

Svetski dan muzike, 21. jun, ustanovljen je na predlog nekadašnjeg ministra kulture Francuske Žaka Langa, koji je obavaljujući ovu dužnost shvatio da se u njegovoj zemlji mnogo ljudi bavi muzikom bilo da sviraju, amaterski ili profesionalno, neki instrument, pevaju u horovima, samo za "svoju dušu" ili na ulici za prolaznike.

On je predložio da se najduži dan u godini, 21. jun, dan letnje ravnodnevnice, širom Francuske proslavlja muzikom, besplatnim koncertima amatera i profesionalca, pojedinaca i udruženja, dece i odraslih, rokera, šansonjera, džezera, klasičara.

Evropska povelja o prazniku muzike potpisana je 1997. godine u Budimpešti.

Potpisnice su bile Francuska, Češka, Španija, Italija, Grčka i Turska, a u međuvremenu, u obeležavanju Svetskog dana muzike učešće je uzelo oko 100 zemalja, uključujući i Srbiju.
M.B.