Vesti

KZN POVODOM IMENOVANjA JELENE VLAHOVIĆ NA FUNKCIJU V.D. DIREKTORA OPERE

12 septembar 2013

Povodom imenovanja Jelene Vlahović na funkciju v.d. direktora Opere, u četvrtak 12. septembra u Muzeju Narodnog pozorišta, održana je konferencija za novinare.

Obraćajući se prisutnima, v.d. upravnika Dejan Savić podsetio je da je Jelena Vlahović naš proslavljeni mecosopran i umetnica koja je dve i po decenije širom Evrope pronosila slavu Narodnog pozorišta i Opere i naglasio da ima veliko zadovoljstvo da je predstavi prvi put u novoj ulozi.
On je ocenio da je njeno imenovanje "jedan potpuno prirodan i normalan sled događaja", s obzirom da dosadašnji v.d. direktora Dejan Miladinović za dva meseca odlazi u penziju.
Savić je napomenuo da će Miladinović i posle tog perioda raditi kao reditelj u Narodnom pozorištu i podsetio da ovaj umetnik trenutno režira predstavu "IN HOC SIGNO...", a do kraja godine očekuje se i njegova postavka opere "Holanđanin lutalica".
On je ukazao da je gospođa Vlahović u prethodnih desetak dana, koliko je prošlo od njenog imenovanja na tu fukciju, već "dala nekoliko odličnih i praktičnih predloga koje smo odmah usvojili, na koje ćemo računati i realizovati ih u skorijoj budućnosti".
Savić je, pre nego što je prepustio reč Jeleni Vlahović, napomenuo da je novoimenovani ministar kulture Ivan Tasovac poslao u Narodno pozorište jednu delegaciju "od koje smo čuli nešto što nismo čuli veoma dugo".
- Rekli su nam da ne štedimo, da napravimo jedan bogat plan i u okviru njega da damo nešto novo, interesantno... Sada, očigledno, postoji namera da se budžet za kulturu poveća i to, naravno, treba pravdati projektima, aktivnostima. Mi ćemo dati predlog da sezonu otvaramo velikim Gala koncertom na Trgu Republiku na kojem bi moglo da bude najmanje tridesetak hiljada ljudi. Takođe, u junu mesecu planiramo da opera "izađe" na Kalemegdan. Zajedno sa Turističkim organizacijama Beograda i Srbije pravili bi programe za turiste koji dolaze u Beograd. U planu je da i jednom do dva puta mesečno dovodimo velike svetske soliste, potom da pravimo velike i značajne koprodukcije sa pozorištima iz regiona i šire - rekao je, između ostalog, Savić i ocenio da bi za našu kulturu bilo veoma dobro kada bi gospodin Tasovac "uspeo da se izbori za budžet od 1,1 ili 1,4".
On je najavio da postoji mogućnost da naši vrhunski solisti sa značajnom inostranom karijerom Željko Lučić, Zoran Todorović i Milena Kitić uskoro postanu stalni članovi operskog anambla Narodnog pozorišta.
Jelena Vlahović se zahvalila Saviću na ukazanom poverenju i istakla da ova funkcija za nju predstavlja "veliku odgovornost u narednom periodu".
- Ovaj trenutak, koji je vrlo komplikovan, kako iz finansijskih, tako i iz drugih razloga, nije baš mnogo zahvalan za ovo mesto. Ali, moja ogormna ljubav za ovu Kuću i ono što radim, mislim da će mi biti od velike pomoći. Pružena ruka resornog ministarstva, o čemu je upravnik sada govorio, uliva nadu da ćemo možda moći nešto i da uradimo. To daje veru da ćemo, ipak, krenuti jednim ozbiljnim korakom napred. S obzirom da meni vere nikad nije nedostajalo, mislim da nas čekaju neke lepe stvari - rekla je ona.
Govoreći o planovima Opere, priznata umetnica je podsetila da će do kraja godine premijerno biti izvedene dve predstave "IN HOC SIGNO..." i "Holanđanin lutalica" i dodala da su u planu i obnove opera "Travijata", "Bal pod maskama", "Moć sudbine" i "Nabuko".
Ona je najavila da će, potom, na repertoar biti uvrštena i "Toska" kojom će prvakinja Opere Jasmina Trumbetaš Petrović obeležiti 20 godina stalnog angažmana u Narodnom pozorištu.
- Među planovima, ne za ovu, nego za sledeću sezonu, svakako želim da pomenem i nešto što sam u radnom naslovu nazvala "Karmenijana". To je pokušaj da svakog meseca na repertoar stavimo "Karmen", ali sa novom solistkinjom u toj ulozi. Dakle, osim naših Karmen koje imamo, planiramo i druge koje smo eksportovali u svet. Recimo, Milenu Kitić, Irenu Zarić, Sanju Anastasiju... - objasnila je Jelena Vlahović.
Ona je napomenula, da bi bilo dobro, s obzirom da uskoro dolazi i godišnjica rođenja Štrausa, da se na repertoar uvrsti i njegova "Saloma", a takođe, osvrnula se i na Operski studio "Borislav Popović" koji bi, prema njenom mišljenju, mogao da sprema "male, portabl predstave za gostovanja po Srbiji".
Jelena Vlahović je najavila da će krajem novembra ili početkom decembra ove godine biti obeleženo 35 godina pedagoškog rada i 90 godina života Biserke Cvejić.
Govoreći o svom angažovanju u predstavama, ona je rekla da je "moralno i etički" da sebe, kao pevača, ne stavlja u prvi plan.
- Smatram da bi, kad se već nalazim na tom mestu, a s obzirom na činjenicu da sam u punom zamahu karijere, ipak bilo neumesno i ružno da sebe stavim na prvo mesto. Ako za neku podelu postoje četiri mecosoprana, sebe ću, naravno, staviti kao četvrtu. Naravno, kada se budu radile nove predstave, koje se mene tiču, ja ću ih raditi, ali sebe neću stavljati u premijernu podelu - kazala je Jelena Vlahović.
M.B.

Biografiju Jelene Vlahović možete videti OVDE