Vesti

„Labudovo jezero“, sa internacionalnim baletskim zvezdama Anom Cigankovom i Konstantinom Alenom 17. decembra u Centru „Sava“

29 oktobar 2019

Istaknuti umetnici, internacionalne baletske zvezde Ana Cigankova  i Konstantin Alen nastupiće na sceni Centra “Sava”,17. decembra (19,30) u glavnim ulogama u baletskoj predstavi „Labudovo jezero“, na muziku P.I. Čajkovskog u koreografiji Konstantina Kostjukova.

Primabalerina Ana Cigankova, dobro je poznata beogradskoj publici jer je sa velikim uspehom gostovala na našoj sceni nekoliko puta, a nastup sa Alenom biće prava poslastica za ljubitelje baleta. 

Inovativna koreografija Kostjukova i raskošni kostimi čuvenog Renata Balestre obećavaju glamurozni spektakl.

U predstavi učestvuje celokupni ansambl Baleta i Orkestar Narodnog pozorišta, pod dirigentskom upravomĐorđa Pavlovića.

„Labudovo jezero“, biser klasičnog baletskog repertoara predstavlja vanvremensko ostvarenje.

Uvek inspirativno, ali i inovativno, „Labudovo jezero“ je idealno za obrazovanje nove publike, ali mu se i poklonici baleta rado vraćaju.

Ulaznice po cenama od 1.100, 1.400, 1.700 i 2.000 dinara mogu da se kupe na blagajnama Sava centra i Narodnog pozorišta. 


Ana Cigankova je rođena u Novosibirsku, Rusija.
Po završetku Baletske škole u Novosibirsku pozvana je u Boljšoj teatar gde je ubrzo promovisana u solistkinju. Pedagog joj je bila čuvena ruska balerina Raisa Stručkova.

Godine 2004. odlazi u Budimpeštu gde postaje primabalerina u Nacionalnom baletu Mađarske. Tri godine kasnije, 2007, postaje primabalerina i Holandskog nacionalnog baleta (Dutch National Ballet). Ravnopravno nastupa u obe kompanije.

Kao gošća, nastupala je u Bečkoj državnoj operi, Mađarskom nacionalnom baletu, Rimskoj operi, na Festivalu Nurejev sa Državnim baletom Tatarstana.

 

Konstantin Alen je rođen u Indijanopolisu, SAD. Odrastao je na Havajima gde je pohađao i baletsku školu.

Na njujorškom takmičenju Youth America Grand Prix, 2007. godine  osvojio je bronzanu medalju u juniorskoj kategoriji i postao stipendista Baletske akademije Kirov. Na istom takmičenju trijumfovao je 2008. godine.

Od 2010. godine pohađa baletsku školu Džona Kranka i nastavlja sa uspesima na međunarodnim baletskim takmičenjima.

Pridružio se Štutgart Baletu 2012, ubrzo postao solista, a u prvaka Baleta promovisan je 2014.

Kao gostujući prvak, nastupao je u produkciji „Don Kihot“, u koreografiji A. Ratmanskog u Holandskom nacionalnom baletu, a od 2018. godine njihov je stalni član.

Izveštaj sa konferencije za novinare održane 16. decembra u foajeu Druge galerije

Internacionalne baletske zvezde Ana Cigankova i Konstantin Alen nastupiće na sceni Centra Sava,17. decembra u glavnim ulogama u baletskoj predstavi „Labudovo jezero“, na muziku Čajkovskog i u koreografiji Konstantina Kostjukova, najavljeno je na konferenciji za medije u Narodnom pozorištu.

Gošća iz Rusije Ana Cigankova dobro je poznata beogradskoj publici, jer je sa velikim uspehom gostovala na sceni Narodnog pozorišta.

Primabalerina Holandskog nacionalnog baleta kaže da sa velikim uzbuđenjem očekuje nastup u Beogradu sa vrhunskim profesionalcima iz Baleta Narodnog pozorišta.

„Znam da u Beogradu publika ume da uživa u baletu. Ovde sam već treći put. Igrala sam u baletu ‘Don Kihot’, u staroj verziji ‘Labudovog jezera’. Evo me sada u novoj verziji klasičnog baleta koji pleni pažnju publike širom sveta“, kazala je Cigankova.

Zvezda svetskog baleta je napomenula da tek dve sezone deli scenu sa Konstantinom Alenom, ali da se savršeno razumeju u igri.

„Alen je izrazito vredan i talentovan baletski igrač i prija mi njegova energija na sceni. Potrudićemo se da zadivimo publiku u Sava centru“, kazala je Cigankova i naglasila da su promene u njenom porodičnom životu uticale na njen izraz na sceni.

„Postala sam majka pre tri godine i to je oplemenilo moj stvaralački izraz. Balet je izuzetno zahtevna scenska umetnost ali meni je potreban. Od kada imam dete sa posebnom zahvalnošću nastupam na sceni jer mi je život podario mnogo radosti na privatnom i poslovnom planu“, istakla je Cigankova.

Konstantin Alen, američki baletski igrač, kaže da je nastup u Beogradu za njega veliki izazov, jer je dosta slušao o izuzetno obrazovanoj publici u glavnom gradu Srbije.

„Nadam se da ćemo opravadati očekivanja u Beogradu. Naš cilj je da oživimo čaroliju baleta na sceni Sava centra i da na taj način klasično delo kakvo je ‘Labudovo jezero’ učinimo što atraktivnijim za gledanje“, rekao je Alen.

Konstantin Kostjukov je napomenuo da su za Cigankovu i Alena napravljeni posebni kostimi kako bi se uklopili u vizuelnu celinu koju je osmislio slavni italijanski dizajer Renato Balestra.

„Imali smo problem da uklopimo termine naših gostiju sa Sava centrom i ansamblom Narodnog pozorišta…Sada je sve spremno za baletski spektakl“, kazao je Kostjukov.

U predstavi učestvuje kompletan ansambl Baleta i Orkestar Narodnog pozorišta pod dirigentskom upravom Đorđa Pavlovića.