Vesti

Maestro Dejan Savić gostovao s velikim uspehom u Kini

28 avgust 2018

U okviru projekta Opere Hong Konga, koja je za ovu sezonu predvidela scensko izvođenje Mocartovog remek – dela “Čarobna frula”, u kineskom gradu Fudžou, nastupio je naš dirigent Dejan Savić, koji je muzički uobličio ovo zahtevno i duhovito delo.

Zajedno sa mladim solistima iz Kine i Hong Konga, uz Hor Opere i Državni Simfonijski orkestar provincije Fuđijen sa sedištem u ovom desetomilionskom gradu, naš maestro je izveo dve predstave u Kini i dve pred prepunim gledalištem Koncertne dvorane Gradske kuće u Hong Kongu.

Ogromnom uspehu ove predstave doprinela je i odluka da se pevani delovi izvode u originalu uz titlovani prevod, a dijalozi na kineskom jeziku, što je posebno olakšalo praćenje dela publici.

U telefonskom razgovoru sa Nj.E. Milanom Bačevićem, ambasadorom Republike Srbije u Kini, istaknut je veliki značaj ovog gostovanja ne samo na umetničkom planu, pogotovo što je naporima naše Ambasade planirano otvaranje Kulturnog centra Republike Srbije u Pekingu sredinom septembra ove godine.

Maestro Savić je gost Opere Hong Konga već drugu godinu za redom, u dvorani koja se smatra istorijskom u ovom značajnom centru Azije, i u kojoj nastupaju imena poput Papana, Lang Langa, Akademije “Santa Čečilija” i drugih, što samo po sebi govori o visokom rangu na koji domaćini svrstavaju našeg istaknutog dirigenta.

Profil Dejana Savića na sajtu OperaBase možete pogledati OVDE

Galerija