Vesti

Masterklas sa rediteljkom Salome Dastmalči „Radi se o emocijama – Pozorište je život“, uz podršku Gete instituta iz Beograda, 30. maja u Biblioteci Narodnog pozorišta

22 maj 2019

Masterklas sa rediteljkom Salome Dastmalči pod nazivom „Radi se o emocijama – Pozorište je život“, uz podršku Gete instituta iz Beograda, biće održan 30. maja od 12 do 14 časova u Biblioteci Narodnog pozorišta.

U svom rediteljskom radu Salome Dastmalči se fokusira na to da omogući glumcima da razviju emotivnu vezu sa onim što izvode na sceni. Za nju, igrati neku ulogu znači da je glumac pun svojih sopstvenih osećanja, a ne da je prazna ljuštura koju ispunjava lik niti da je tehnički virtuoz.

Njen rad bazira se na podučavanju osnova, alata i veština improvizacije koje pomažu glumcima da se povežu sa svojim telom, dušom i ličnošću. Ona radi uz pomoć metoda koji pomažu da se glumački um i telo napune emocijama tako da mogu da se igraju svojim srcem.

Salome Dastmalči pokušava da razvije organski način glume koji omogućava da glumci ostvare najveću moguću meru propustljivosti i otvorenosti. Za nju je najvažnije da se glumci osećaju u potpunosti udobno sa onim što rade ili predstavljaju na sceni.

Matriks glume je mogućnost da se dođe do punog opsega ljudskih emocija. 

Salome Dastmalči je rođena u Berlinu, studirala je glumu na Univerzitetu umetnosti u Bernu od 2002. do 2006., nakon čega je preko godinu dana bila na turneji sa predstavom Vratiti pošiljaocu Helene Valdman. Igrala je i u predstavama Demoni (Dämonen) u Bazelu, Plavo, plavo more (Das blaue, blaue Meer) u pozorištu Heimathafen Neukölln i mnogim drugim.  

Njen rediteljski i dramaturški debi bio je rad u HAU 3 u Berlinu sa predstavom Moje srce je puno mržnje – i ja to volim(Mein Herz ist voller Hass – und das liebe ich). Godine 2012. je u istom pozorištu režirala predstavu “Run Brother Run”. 

Zajedno sa “Akademijom autodidakta” ("Akademie der autodidakten"), razvila je projekat SCHIZO!, koji je bio selektovan za najvažniji nemački festival pozorišta za mlade Theatertreffen der Jugend 2013. Takođe, 2014. razvila je projekat An! sa tinejdžerima. 

Tokom sezone 2016/2017 realizovala je seriju javnih čitanja Proza okolnosti (Prosa der Verhältnisse) u saradnji sa Fridrih Ebert fondacijom i pozorištem Maksim Gorki u Berlinu. 

Njena prva saradnja sa Deutches Teatrom iz Berlina bila je na predstavi Autumn Camp (2016), a zatim je usledila predstava Kao i sve slobodne devojke (Draufgängerinnen - All Adventurous Women Do) Tanje Šljivar kao i Moj prilično čudan prijatelj Valter (Mein ziemlich seltsamer Freund Walter) Sibile Berg.

Od 2012. godine držala je brojne glumačke radioncie, između ostalog u pozorištima Schaubühne i Berliner Ensemble.