Vesti

MIKAELA KAROZI I KARLO GUELFI GOSTUJU U „TOSKI“ 24. JUNA

8 jun 2015

Povodom obeležavanja dana Suverenog Malteškog reda, njihovo diplomatsko predstavništvo u Srbiji obratilo se Narodnom pozorištu sa inicijativom da se tim povodom organizuje operska predstava sa renomiranim gostima iz inostranstva.
S obzirom na to da se sedište ove ugledne organizacije nalazi u Rimu, izbor je pao na italijanske umetnike i repertoar, tako da će u sredu 24. juna zvanice i publika u Velikoj sali Narodnog pozorišta (NP) moći da prisustvuju nesvakidašnjem izvođenju Pučinijevog popularnog operskog dela Toska.
U naslovnoj roli nastupiće čuveni sopran Mikaela Karozi, dok će ulogu barona Skarpije izvoditi jedan od vodećih svetskih baritona, Karlo Guelfi.
Pod dirigentskom upravom Dejana Savića, slikara Kavaradosija dočaraće prvak Opere (NP) Dušan Plazinić, uz Hor i Orkestar Narodnog pozorišta.
U podeli će biti i Pavle Žarkov (Crkvenjak), Vuk Matić (Anđeloti), Danilo Stošić (Spoleta), Aleksandar Pantelić (Šarone), Strahinja Đokić (Tamničar) i Jovana Belić (Pastir).
Ovom predstavom Opera Narodnog pozorišta najavljuje svoju akciju za narednu sezonu, s namerom da se bar jednom mesečno u predstavama na repertoaru, zajedno sa najboljim domaćim, publici predstave i vrhunski svetski operski umetnici.
Na ovaj način, naš nacionalni teatar želi da nastavi popularizaciju operske umetnosti u nas, kao i da se zahvali svojoj vernoj i odanoj publici na poverenju i podršci.
Muzička drama u tri čina "Toska", nastala po libretu Luiđija Ilike i Đuzepea Đakoze, a na osnovu istoimene drame Viktorijena Sardua, premijerno je izvedena 2. aprila prošle godine u režiji gosta iz Skoplja Dejana Proševa.
Scenografiju je uradio Miraš Vuksanović, kostime Katarina Grčić, a video produkciju Petar Antonović.
Radnja opere, koja predstavlja mesto stalnog preplitanja političkih i ljubavnih intriga, dešava se u Rimu juna 1800. godine, u vreme Napoleonovog proboja u Italiju i pretnje preotimanja tog grada od tadašnjeg Napuljskog kraljevstva.
Glavni junaci priče su strastvena i impulsivna diva Florija Toska, romantični, slobodoljubivi i zaljubljeni slikar Mario Kavaradosi i vlastoljubivi i beskrupulozni šef policije Baron Skarpija.
"Toska" je praizvedena 14. januara 1900. godine u Teatro Costanzi u Rimu.
Srpska praizvedba održana je 10. januara 1914. godine na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu.
M.B.

Promotivni video prilog možete pogledati OVDE

MIKAELA KAROZI – sopran

Mikaela Karozi je jedan od najtraženijih soprana u repertoaru lirsko-spinto faha, a sarađivala je sa dirigentima kao što su: Rikardo Muti, Antonio Papano, Lorin Mazel, Danijele Gati, Kent Nagano, Daniel Oren i Kazuši Ono.
Nakon debija 2000. godine u Spoletu, Mikaela je dobila pozive od velikog broja vodećih operskih kuća među kojima su: milanska Skala, veronska Arena, Teatro real u Madridu, državne opere u Beču i Berlinu, Opere u Rimu, Barseloni, Tel Avivu i Frankfurtu, Nacionalna opera u Parizu.
Mikaela je prvi put tumačila ulogu Aide u Bajerskoj operi u sezoni 2010/11, kao i u Operi San Franciska.
Njeni naredni projekti: Moć sudbine u Barseloni, Aida u Minhenu i Tokiju, Andre Šenije u Teatro Ređa Torino i Madam Baterflaj u Bečkoj državnoj operi.


KARLO GUELFI – bariton

Smatraju ga jednim od najznačajnijih italijanskih baritona.
Repertoar Karla Guelfija obuhvata uloge: Skarpija u Toski, Džek Rens u operi Devojka sa Zapada (Pučini); Amonasro u Aidi, naslovne uloge u operama Rigoleto, Nabuko, Magbet, Simon Bokanegra; Don Karlo u operi Moć sudbine, Jago u Otelu, Grof Luna u Trubaduru, Renato u Balu pod maskama, Žermon u Travijati (Verdi); Tonio u Pajacima (Leonkavalo); Alfio u Kavaleriji rustikani (Maskanji) i mnoge druge.
Guelfi redovno nastupa u Skali, Areni u Veroni, Metropoliten operi, Kovent Gardenu i operama u Rimu, Firenci, Bolonji, Veneciji, Napulju, Hamburgu, Parizu, Tokiju, Čikagu, Lisabonu, Minhenu, Beču, Madridu, Salcburgu i mnogim drugim.
Sarađivao je sa vodećim dirigentima: R. Muti, K. Abado, B. Bartoleti, L. Bernstajn, S. Bučkov, D. Gati, Đ. Gelmeti, K. M. Đulini, Dž. Livajn, L. Mazel, Z. Mehta, A. Papano, Đ. Sinopoli, K. Tieleman.